-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Transporturilor cere a treia oară scumpirea rovinietei

Ministerul Transporturilor cere a treia oară scumpirea rovinietei

Ministerul Transporturilor a publicat pentru a treia oară un proiect de ordonanță de guvern prin care rovinieta se scumpește pentru mai multe categorii de autovehicule. Cea mai mare creștere vizează vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 3,5 și 7,5 tone, rovinieta urmând să ajungă la 600 de euro pe an, de la 320 de euro, cât este în prezent.

Ministerul Transporturilor a publicat, săptămâna acesta, un proiect de ordonanță pentru modificarea anexei la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, cea care conține tarifele de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.
Pe scurt, Ministerul Transporturilor motivează scumpirea rovinietelor prin alinierea la normele europene. Trebuie spus că, în cursul anului 2018 (ianuarie şi august), acelaşi Minister al Transporturilor a pus în dezbatere publică două proiecte identice. 

Tariful de 12 euro trebuia aplicat încă din 2014

În cel depus în august 2018, Ministerul Transporturilor venea cu aceleaşi motive.
„Așa cum reiese din alin. (2) al art. 10 al Directivei nr. 1999/62/CE, coroborat cu data publicării comunicării, tariful de 12 euro/zi trebuia aplicat începând cu 1 martie 2014. Modificările constau în majorarea tarifului zilnic la 12 euro, netranspus nici până în prezent, și recalcularea tarifelor pentru celelalte perioade de valabilitate. Din cauza netranspunerii tarifului zilnic de 12 euro, există riscul deschiderii procedurii de infrigement împotriva României“, susținea atunci Ministerul Transporturilor.

Guvernul nu a fost de acord cu scumpirile

Gazeta de Sud a cerut lămuriri cu privire la aceste proiecte identice, iar reprezentanţii Ministerului Transporturilor au explicat că proiectul cu pricina nu a fost aprobat de guvern. 
„Proiectul de ordonanţă de guvern pentru modificarea Anexelor nr. 1 şi 2 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, iniţiat şi promovat în perioada iulie-august 2018, nu a fost aprobat în şedinţa de guvern din data de 29.08.2018“, a explicat Ministerul Transporturilor.
Acesta ar fi motivul pentru care se cere pentru a treia oară alinierea tarifelor la legislaţia europeană.

Rovinieta ajunge la 600 de euro/an pentru vehiculele cu masa între 3,5 și 7,5 tone

Dacă pentru autoturisme și vehicule de transport marfă de până la 3,5 tone costul rovinietei va rămâne același, nu același lucru se poate spune pentru vehiculele de transport cu masa între 3,5 tone și 7,5 tone.
Pentru aceste vehicule, costul rovinietei creşte de la 4 la 12 euro pentru o zi, de la 16 la 30 de euro pentru 7 zile, apoi de la 32 la 60 de euro pentru 30 de zile, de la 92 la 171 de euro pentru 90 de zile şi de la 320 la 600 de euro pentru 12 luni.

Creșteri se înregistrează și la vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 7,5 şi 12 tone. Prețul rovinietei creşte de la 7 la 12 euro pentru o zi, de la 28 la 33 de euro pentru 7 zile, de la 56 la 66 de euro pentru 30 de zile, de la 160 la 188 de euro pentru 90 de zile şi de la 560 la 660 de euro pentru 12 luni.

Modificări de tarife şi pentru vehiculele mai mari de 12 tone

În cazul vehiculelor de transport marfă de peste 12 tone (cu cel mult 3 axe) și al celor mai mari de 12 tone (cu minimum 4 axe), tariful rovinietei se modifică numai pentru perioada de o zi, de la 9, respectiv 11 euro, la 12 euro. De asemenea, pentru vehiculele de transport călători, tarifele rămân neschimbate.
Potrivit proiectului de ordonanță, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor prețuri îşi vor menţine valabilitatea. Cu alte cuvinte, după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de guvern, şoferii nu trebuie să achiziţioneze noi roviniete până la expirarea perioadei celei cumpărate anterior.

Rovinieta se cumpără în lei, la cursul zilei

Potrivit legii, rovinieta se cumpără în lei, la cursul de schimb al zilei comunicat de Banca Naţională a României (BNR). Proprietarii de vehicule înmatriculate în alte state vor achita rovinieta în valută liber convertibilă la echivalentul tarifului exprimat în euro sau în lei, la cursul de schimb al zilei, comunicat de BNR. Proiectul de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor urmează să intre în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS