0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn medic de pe ambulanță lansează o ipoteză șocantă în „cazul Caracal“: „Convingerea mea este că s-au ferit să ne implice!“

Un medic de pe ambulanță lansează o ipoteză șocantă în „cazul Caracal“: „Convingerea mea este că s-au ferit să ne implice!“

Medicul de pe ambulanță care a fost în tura de noapte în noaptea de 25/26 iulie 2019, cea în care polițiștii și procurorii au așteptat la poarta lui Gheorghe Dincă, neîndrăznind să intre, lansează ipoteza conform căreia în mod special nu a fost înregistrat la 112 violul reclamat de Alexandra.

Incompetenţă sau rea-intenţie?

La o lună de la descinderea polițiștilor în curtea lui Gherghe Dincă și descoperirea rămășițelor osoase în incineratorul artizanal din curtea suspectului, medicul care în noaptea de 25/26 iulie 2019 se afla în tură de noapte spune că are mari suspiciuni că ambulanța nu a fost chemată în mod special, pentru că anchetatorii ar fi știut că nu mai au nevoie de mandat în acest caz.

Prima explicație a polițiștilor și procurorilor angrenați în operațiunea eșuată de salvare a Alexandrei Măceșanu, după ce fata a sunat, joi 2 iulie 2019, la 112 și a reclamat faptul că este sechestrată, dar și că a fost bătută și violată, a fost aceea că nu puteau intra mai devreme de ora 6,00 dimineața, pentru că au aflat târziu adresa și procedura nu le permitea efectuarea perchezițiilor în intervalul orar 20.00 -06.00. Dincolo de faptul că, în cazul unei infracțiuni flagrante, nu aveau nevoie de respectivul mandat, medicul intervievat spune că lucrurile putea fi chiar mai simple și că s-a greșit încă de la preluarea apelului STS, dacă lucrurile nu fost făcute în mod intenționat în această manieră, din motive încă neelucidate.

Cum putea fi salvată Alexandra prin bifarea unei singure rubrici din aplicaţie

Concret, medicul Adrian Popa spune că operatoarea STS a înregistrat în aplicație, lucru pe care medicul l-ar fi verificat la scurt timp de la producerea evenimentelor,  sechestrarea de persoane. Softul special i-a indicat pe baza acestei înregistrări că trebuie să pună în legătura Poliția. În cazul în care, însă, s-ar fi înregistrat și violul reclamat de Alexandra, dispecerii Serviciului Județean de Ambulanță Olt ar fi trebuit de asemenea contactați, iar conversațiile care s-au purtat între operatoarea STS și polițiști le-ar fi auzit și cei de la Ambulanță. Mai mult, ar fi avut posibilitatea să plece de îndată un echipaj în ajutorul polițiștilor.

„Ei știau că noi nu-i lăsăm pe polițiști, că doar îi luăm după noi la toate riscurile. Și vin. Ei știau și nu ne-au apelat. Că în afară de operatoarea STS care trebuia să ne dea pe viol în conferință, putea polițistul să sune, pentru că ei ne mai sună când se duc la agresiuni, spun – să vină o salvare. (…) E ceva în neregulă aici.  Stăteam pe străzi. Le dădeam o mașină să stea cu ei până găseau adresa, pentru că și noi mai întârziem când nu găsim adresa, ne mai spun fetele, mai sunăm și noi din dispecerat până reușim, nu plecăm imediat ce nu am identificat domiciliul. Convingerea mea este că s-au ferit să ne implice! (…)Pe diagnosticul ăsta (n.r. – sechestrare de persoană), n-avea treabă ambulanța. Ei au fost deștepți aici “, consideră medicul.

„Au aplicaţia, le dă mură în gură“

O altă posibilă explicație pentru faptul că Ambulanța nu a fost implicată din primul moment, deși se cunoștea faptul că echipajul medical, sprijinit de polițiști, putea intra în curte în orice moment, ar putea fi slaba pregătire a operatoarelor STS, mai spune medicul.

„ STS-ul n-are nicio pregătire medicală, și ei visează să angajeze strict operatori. Atenție, noi  (n.r. – Serviciul Județean de Ambulanță Olt) avem asistente în dispecerat. Ei visează să scoată profesioniștii, să bage operatori pur și simplu. Au aplicația, le dă mură-n gură. Păi, spune la viol pe cine să soliciți, dar dacă ea a pus sechestrare, a mers pe aplicație, n-a mers pe pregătire medicală. Aplicația pe sechestrare de persoane ii dă doar legătura la poliție. Are un soft în calculator. Dacă scria și viol, îi dădea soft-ul Poliție+Ambulanță.  Dar nu sunt pregătite medical“, a mai spus medicul Adrian Popa, care a precizat că a aflat de caz de-abia vineri, 26 iulie 2019, la ore bune de la ieșirea din tură, când a văzut știrile la televizor, deslușind cum au stat lucrurile câteva zile mai târziu. Cert este că pe solicitarea Alexandrei, SJA Olt nu a avut înregistrată nicio acțiune, nefiind anunțați de operatorul 112.

Reamintim că Alexandra Măceșanu, fata dispărută miercuri, 24 iulie 2019, a reușit să sune la 112 joi, 25 iulie 2019, anunțând că este sechestrată în Caracal, în casa unui bărbat în vârstă, cu burtă, de care a fost bătută și violată. Le-a mai spus celor cu care a stat de vorbă la 112, dar și polițiștilor care au sunat-o de pe telefonul personal, în timp ce se aflau în patrulare, că a trecut digul în drum spre locuința agresorului și că se află într-o casă, legată de pat. Anchetatorii au ajuns însă în respectiva casă la 19 ore de la apelul fetei, deși după ore de bâjbâieli reușiseră, în seara zilei de joi, 25 iulie 2019, să identifice adresa. Au așteptat, însă, ora 6,00 dimineața să poată intra „legal“ pentru percheziții.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS