5.9 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUPDATE / Cazul Caracal şi efectele sale. Apeluri false la 112 cu răpiri şi sechestrări de minore

UPDATE / Cazul Caracal şi efectele sale. Apeluri false la 112 cu răpiri şi sechestrări de minore

Cazul Caracal pare să aibă şi efecte secundare. După întâmplările de la Caracal care au îngrozit întreaga ţară, poliţiştii au început să se confrunte cu tot mai multe apeluri false la 112.

Ultimul a avut loc vineri seară, în Bucureşti, şi a dus la o desfăşurarea impresionantă de forţe. Oamenii legii au căutat ore bune o tânără care a anunţat, la 112, că este sechestrată într-un apartament. Totul s-a dovedi până la urmă o farsă de prost gust.

Potrivit reprezentanților Poliției Capitalei, o tânăra a sunat la 112 vineri, în jurul orei 18.00, și a reclamat că este ținută cu forța într-un apartament. Fata a indicat o zonă din București, a spus că este la etajul doi al unui bloc, că vede de pe geam turla unei biserici, dar a precizat că nu poate oferi şi alte detalii.

În căutarea tinerei au fost angrenate forțe din întreaga unitate a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (peste 80 de poliţişti). Potrivit oamenilor legii, căutările au fost declanșate imediat după apel, tânăra fiind în legătură telefonică cu polițiștii. Aceştia au luat la pas fiecare bloc, au verificat fiecare uşă de la etajul doi, dar nu au descoperit nicio tânără sechestrată.

Apelul la 112 – o farsă

În urma verificărilor de amploare făcute de polițiștii din Bucureşti, cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale, tânăra care a sunat la 112 a fost identificată sâmbătă dimineață, în jurul orei 02:00, într-o locuință din sectorul 6. Apelul se dovedise fals.

Potrivit Poliției Capitalei, fata de 16 ani, originară din județul Constanța, a declarat că nu a fost nicio clipă în pericol și că totul a fost o farsă. Adolescenta a fost dusă la sediul Serviciului Investigații Criminale din Poliția Sectorului 6, unde a fost audiată.

„Precizăm că minora a furnizat pe durata convorbirilor telefonice cu operatorii 112 informații ce au fost verificate de polițiști și s-au dovedit ca fiind false”, a anunțat Poliția Capitalei.

Cercetările au fost declanșate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

Minora ar fi sunat de 13 ori la 112

La rândul său, STS a precizat sâmbătă, într-un comunicat, că la 112 au fost primite apeluri de pe două numere telefonice diferite, în legătură cu acest caz.

De la primul număr de telefon s-au efectuat 3 apeluri telefonice la orele 17:12:28, 17:14:12 și 17:17:51, indexate pe informații cu privire la fapte de competența poliției.

De la cel de-al doilea număr de telefon s-au efectuat 10 apeluri telefonice la orele: 03:36:45, 05:04:11, 17:59:42, 18:01:49, 18:19:21, 18:23:55, 20:24:25, 21:09:39, 21:13:25 și 22:35:18 indexate ca informații de competența poliției și lipsire de libertate.

„Pentru ambele numere de telefon, potrivit informațiilor de localizare transmise de operatorul de telefonie mobilă către Sistemul 112 și disponibile atât operatorului 112 al STS cât și dispecerilor agențiilor specializate de intervenție, sectorul de cerc are o suprafață de 0,14 kilometri pătraţi”, a precizat STS.

Aşadar, fata a fost depistată după 8 ore de căutări, în jurul orei 2 noaptea, într-o parcare, după ce Direcţia de Operaţuni Spaciale a identificat telefonul de pe care s-a apelat la 112.

De ce a durat opt ore găsirea minorei

Întrebată de ce durat peste opt ore această căutare, Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, a declarat că tânăra şi-a schimbat poziţia şi a ieşit din imobilul în care se afla.

„Ne cerem scuze dacă am deranjat cu sirenele, dar acesta a fost un detaliu să ne spună dacă se aude sau nu se aude, au fost tot soiul de tehnici. În jurul orei 2 noaptea, această tânără a fost depistată pe stradă, nu avea nicio leziune, a fost totuşi condusă la INML pentru a fi examinată, iar din declaraţiile pe care le-a oferit a spus că era supărată pe prietenul ei, şi în momentul în care şi-a dat seama că această glumă a escaladat, nu s-a mai putut opri. Vorbim de o sancţiune, de o amendă, dar în acelaşi timp vorbim de foarte mulţi oameni care au fost implicaţi în căutare şi, după cum bine cunoaşteţi, am tot fost confruntaţi cu asemenea situaţii”, a mai spus Diana Sarca.

„Părinţii plătesc pentru glumele copiilor. Fac un apel la cei care mai au astfel de gânduri: opriţi-vă, pentru că îi puneţi pe alţii în pericol! Sunt oameni care în acel moment aveau nevoie reală de sprijinul Ambulanţei, de sprijinul Poliţiei, nu ne jucăm cu aşa ceva. Telefonul 112 nu este o jucărie”, a mai precizat Diana Sarca, pentru Mediafax.

Cazul Caracal şi efectele sale

Nu este prima dată când, după „Cazul Caracal“, minore sună la 112 şi spun că au fost răpite sau sunt sechestrate. Pe 16 august, o fată de 15 ani a pus pe jar poliţia din Neamţ. Ea a anunţat la 112 că a fost răpită.

La fel ca Alexandra, fata răpită din Caracal, minora din Piatra Neamţ le-a descris poliţiştilor locul în care este ţinută, iar aceştia au localizat-o. Aşa şi-au dat seama că totul a fost o glumă de prost gust.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS