-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii ţinuţi sclavi în Maramureş povestesc în ce condiţii umilitoare trăiau

Tinerii ţinuţi sclavi în Maramureş povestesc în ce condiţii umilitoare trăiau

Unul dintre cetăţenii germani suspectaţi în cazul de sclavie din Maramureş, a fost reţinut. Ambasada Germaniei din România a fost anunţată despre acest caz, anunţă DGASPC Maramureş.

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre cetăţenii germani suspectaţi în cazul de sclavie din Maramureş, a fost reţinut. Este cea de-a patra persoană reţinută în acest caz.
Alte două persoane au fost puse sub control judiciar, arată aceleaşi surse.

„DGASPC Maramureş a înştiinţat Ambasada Republicii Federale Germania din Bucureşti în legătură cu situaţia actuală a tinerilor, în cauză fiind vorba despre aplicarea măsurii plasamentului internaţional stabilit în baza Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti. Până la soluţionarea demersurilor juridice şi preluarea minorilor de către autorităţile competente din Germania, aceştia vor beneficia de toate serviciile sociale necesare oferite de DGASPC Maramureş, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind măsurile de protecţie în regim de urgenţă. La solicitarea DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş au fost instituite măsuri de protecţie în regim de urgenţă pentru patru minori germani, tineri incluşi într-un program social finanţat de statul german, într-un proiect derulat în România, intitulat Projekt Maramureş”, se arată în comunicat.

Tinerii au spus cum erau puşi să muncească

Tinerii audiaţi de DIICOT în dosarul de sclavie din Maramureş au relatat în faţa procurorilor cum erau puşi să muncească şi să care pietre şi lemne, cum erau închişi în camera de pedeapsă, sau cum li se lua farfuria din faţă când nu mâncau suficient de repede. Procurorii DIICOT au audiat, potrivit unor surse judiciare, patru copii, care au povestit cum erau chinuiţi.

Copii nu deţineau telefoane

Unul dintre tineri a povestit că nu a spus nimănui ce se întâmpla în centru, deoarece regula era să nu deţină nimeni telefon. În primele patru luni ei nu aveau voie să-şi contacteze familia. Atunci când vorbeau totuşi cu familiile lor, erau supravegheaţi şi nu puteau spune ce îndurau în centru.

De asemenea, un tânăr a încercat să fugă pentru că a fost pus să muncească în condiţii grele şi, drept pedeapsă, a fost închis într-o cameră aflată la o distanţă de 5 minute de mers pe jos de centru.

Acolo, tinerii pedepsiţi sunt închişi şi nu pot merge nici la toaletă decât dacă bat la uşă şi deschide supraveghetorul.

La ce activităţi erau supuşi tinerii

În privinţa activităţilor la care erau supuşi tinerii, aceştia au spus că aveau program care începea la ora 8 dimineaţa şi, până la ora 18, erau puşi să care pietre, beton, lemne.
Altul a precizat că a fost lovit de mai multe ori fără motiv şi a rămas 3 săptămâni la izolare pentru că nu mai putea lucra deoarece era prea obosit. Supraveghetorii l-au lovit până i-a curs sânge din nas.
De asemenea, tinerilor care nu mâncau suficient de repede li se lua farfuria din faţă. Cu toate astea, erau certaţi că sunt prea slabi şi nu trebuie să arate că sunt supuşi unor rele tratamente.

Tinerii nici nu au primit tratamente medicamentoase, nu au mers la şcoală şi nu au participat la activităţi educative. Unul dintre minori a povestit că a primit un tratament medicamentos în Germania pe care trebuia să îl urmeze şi în România, însă supraveghetorii l-au confiscat.

A vrut să se sinucidă

Mai mult, o tânără a spus cum a fost pusă să rupă aşchii de lemn cu mâinile, apoi să le aranjeze şi să facă ordine. Toată ziua a trebuit să facă acest lucru.
Când tinerii refuzau să lucreze, erau loviţi deoarece, munca era obligatorie, potrivit supraveghetorilor.
Unul dintre copii a încercat să se sinucidă, a înghiţind 30 de pastile găsite într-un sertar, şi a încercat să se taie cu o lamă pe braţe.

Cei patru copii beneficiază de serviciile sociale

Reprezentanţii Direcţiei susţin că cei patru copii beneficiază de serviciile sociale oferite în centrele de primire în regim de urgenţă, inclusiv de consiliere psihologică din partea specialiştilor.

„Totodată, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, un reprezentant autorizat al DGASPC Maramureş i-a însoţit pe minori la audierile efectuate de organele de cercetare penală. Până la notificarea DIICOT, DGASPC Maramureş nu a fost sesizată cu privire la existenţa unor cazuri de abuz asupra minorilor germani incluşi în programul social derulat în Maramureş. În acest context, pentru cei patru minori rămâne instituită măsura de protecţie specială în regim de urgenţă, până la sosirea în Maramureş a reprezentanţilor legali din Germania”, se mai arată în comunicat.

Unii dintre cei abuzaţi au fost identificaţi şi încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureş de către DIICOT Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, potrivit Mediafax.ro.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS