Trei dintre victimele de la Colectiv s-au prezentat, astăzi, la Tribunalul Bucureşti, unde au fost citate în dosarul privind daunele. „M-am certat cu mulţi prieteni, nu mai vorbesc cu oamenii”, spune Ruxandra. Andreea rememorează fiecare moment al încercării de a ieşi din „gaura neagră din care ieşea fum”.
„Mâna mea era super arsă“
Ruxandra Marin a povestit, joi, la aproape patru ani de la tragedia din Colectiv, că a mers la concert împreună cu prietenul ei din acea vreme. Şi acum ştie cum arăta locul în care mulţi au murit.
„Peste mine au căzut alte persoane“
Ruxandra îşi aminteşte cum în jurul ei erau ţipete şi ambulanţe aglomerate.
Cum se simte Ruxandra
Ea a ajuns cu un taxi la Spitalul Floreasca şi a fost transferată la Spitalul Elias, cu arsuri de gradele 2 şi 3 pe faţă, spate, cap, umeri, mâini. Timp de şase luni a urmat tratament, masaje, kinetoterapie, iar în prezent spune că se simte restabilizată. Are, în continuare cicatrici inestetice pe umeri şi spate, şi o ustură la soare. A făcut şi încă mai face terapie, pentru că astfel de tragedii nu pot fi uitate.
Cum arăta containerulde la Colectiv
Andreea Şuţă era, în seara incendiului, pentru prima dată la Colectiv. Şi ea a povestit despre modul în care arăta „containerul”, în care accesul se făcea pe o singură uşă.
Cât a stat internată
A stat internată cinci săptămâni, cu arsuri de gradele 2 şi 3 la nivelul capului, corpului şi mâinilor. În timpul internării a fost operată de două ori pentru că exista risc de amputare. Nu îşi poate folosi degetul arătător iar rănile de la grefe încă sunt vizibile.
„Nu îmi amintesc să fi venit cineva cu un extinctor“
Victor Bogdan Florea îşi aminteşte că în momentul când a început concertul se circula greu şi se fuma.
Tânărul spune că în viaţa de zi cu zi este stresat, nu s-a dus la facultate o perioadă de timp, a evitat anumite zone, transportul în comun, frigul, cluburile şi somnul i-a fost afectat. La Tribunalul Bucureşti a venit şi cel care conducea Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în 2016.
Clubul Colectiv nu avea autorizaţii
Nicolae Cornea a povestit despre autorizaţiile pe care Clubul Colectiv nu le avea.
Acesta a mai spus că se ştia la nivelul Inspectoratului că sunt cluburi în Bucureşti fără autorizaţii PSI.
„Nu ştiu de cât timp se ştia raportat la perioada în care am fost în funcţie”, a spus fostul şef IGSU.
Câte victime sunt în total
În 30 octombrie 2019 se vor împlini 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un an şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65, potrivit Mediafax.ro.