5.5 C
Craiova
duminică, 17 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentIncendiile forestiere indoneziene pun în pericol 10 milioane de copii

Incendiile forestiere indoneziene pun în pericol 10 milioane de copii

Incendiile forestiere din ultimele săptămâni cauzează o poluare a aerului care afectează sănătatea a 10 milioane de copii. ONU și UNICEF trag semnale de alarmă, scrie AFP.

Oamenii de știință au spus că arderile au eliberat cantități mari de gaze cu efect de seră. În ultimele săptămâni, focurile au arătat o ceață toxică în sud-estul Asiei, închizând școlile și aeroporturile. Oamenii s-au grăbit să-și cumpere măști de față și să caute tratament medical pentru afecțiuni respiratorii.

UNICEF și ONU intervin în cazul alarmant

Jakarta a desfășurat zeci de mii de personal și aeronave cu bombă de apă pentru a face față blazelor care au fost puse pe terenurile agricole. Incendiile sunt o problemă anuală, dar anul acesta sunt cele mai grave din 2015 din cauza vremii uscate.

Aproape 10 milioane de persoane sub 18 ani – un sfert din ele sub cinci ani – trăiesc în zonele cele mai afectate de incendii de pe insula Sumatra din Indonezia și partea din țara insulei Borneo, a declarat agenția UNICEF pentru copii.

Copiii mici sunt în special vulnerabili din cauza sistemelor imunitare nedezvoltate, în timp ce bebelușii născuți din mame expuse poluării în timpul sarcinii pot avea probleme precum greutatea scăzută la naștere, au spus ei.

Calitatea slabă a aerului este o provocare severă și în creștere pentru Indonezia. În fiecare an, milioane de copii respiră aer toxic care le amenință sănătatea și îi determină să rateze școala – ceea ce duce la deteriorarea fizică și cognitivă pe tot parcursul vieții, ​​a declarat Debora Comini de la UNICEF.

Instituții închise în Indonezia și Malaezia

Școlile au fost obligate să se închidă în Malaezia săptămâna trecută, în timp ce smogul de la vecinul său a înnourat cerul, în timp ce Singapore a fost înconjurată și de ceață în cursa de automobile cu Formula 1 din weekend.

Calitatea aerului s-a îmbunătățit marți în Malaezia și a fost la niveluri „moderate” pe un indice oficial în majoritatea locurilor, cu cerul în mare parte clar, în timp ce ceața se ridicase de la Singapore.

Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus, parte a programului de observare a Pământului din UE, a declarat că, în acest an, incendiile indoneziene au eliberat aproape tot dioxid de carbon în atmosferă, în cele din urmă, în cel mai puternic timp de două decenii.

Incendiile forestiere majore reprezintă o dublă lovitură a climei. Pe lângă faptul că eliberează gaze cu efect de seră, flăcările distrug un tampon natural împotriva încălzirii globale, deoarece pădurile aspiră dioxidul de carbon din atmosferă.

Indonezia a insistat că face tot ce poate pentru a pune capăt crizei. Dar pompierii s-au străduit să îmblânzească cele mai grave flăcări, care arde adânc în subteran în turbă bogată în carbon.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS