-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentArestaţi în SUA pentru infracţiuni informatice

Arestaţi în SUA pentru infracţiuni informatice

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, arestarea mai multor cetăţeni români implicaţi în infracţiuni cu carduri de credit. Cele mai multe arestări au fost făcute pe teritoriul SUA, iar alte două în Mexic şi Italia.
Se pare că gruparea are legătură cu una condusă din Mexic de un craiovean, anchetată de procurorii DIICOT din Bucureşti.

Un număr de 12 cetăţeni români, dar şi cetăţeni americani şi greci sunt acuzaţi de autorităţile americane de fraude informatice. Fraudele au fost comise pe teritoriul SUA.

Potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Justiţie al SUA, arestările au fost făcute în dimineaţa zilei de 10 octombrie. În aceeaşi zi, şapte dintre suspecţi au fost duşi în faţa unui judecător de la Curtea Federală din Manhattan. Patru români au fost duşi la Curtea Federală din Miami. În schimb, Claudiu Florian, zis „Jane Hoţul”, a fost arestat în Cabo San Lucas, Mexic. Ionuţ Vidrăşan a fost ridicat de anchetatori din Perugia, Italia. Potrivit anchetatorilor, în momentul arestărilor, patru români erau deja după gratii.

Infracţiuni informatice pe teritoriul SUA

Autorităţile americane spun că suspecţii au acţionat pe teritoriul SUA din 2014 şi până în septembrie 2019. Membrii grupării au obţinut în mod ilegal datele cardurilor de credit ale mai multor cetăţeni americani. Şi asta prin „utilizarea dispozitivelor tehnologice avansate”, după cum au explicat anchetatorii. Cu ajutorul datelor furate, suspecţii au clonat cardurile. Pasul următor a fost de a folosi cardurile clonate pentru a retrage în mod fraudulos numerar din conturile bancare ale victimelor. Anchetatorii americani vorbesc de un prejudiciul de peste 20 de milioane de dolari.

„Pârâții au efectuat sute de operațiuni de skiming în SUA, inclusiv în New York și cel puțin 17 alte state. Au fost fraudate instituții financiare și victimele individuale cu peste 20 de milioane de dolari”, au mai precizat anchetatorii.

Printre infracţiunile reţinute faţă de suspecţi se numără frauda bancară, consipraţie în vederea spălării banilor sau accesarea frauduloasă a unui dispozitiv. Pedeapsele pentru aceste infracţiuni sunt de 30, 20 şi 10 ani de ani de închisoare.

Descinderi ale procurorilor DIICOT în Craiova

La sfârşitul lunii iulie, procurorii DIICOT din Bucureşti au descins la Craiova, în căutarea membrilor unei grupări care acţiona în Mexic, SUA şi România. La acțiune a asistat și un reprezentant al Biroului FBI la București.

„Începând cu anul 2012, a fost constituit un grup infracțional organizat, format din cetăţeni români și mexicani, care a acționat pe teritoriul României, Mexicului, SUA şi altor state. A acţionat în ceea ce priveşte comiterea de fraude prin sisteme informatice (clonare de carduri), trafic de migranți pe ruta România – Mexic – SUA şi spălare de bani“, au susţinut anchetatorii.

Liderul grupării, care coordona activitatea din Mexic, deţine o firmă care se ocupă de montarea şi întreţinerea bancomatelor.

Craiovean asasinat în Mexic

Cu acestă ocazie, procurorii DIICOT au explicat că gruparea are legătură cu asasinarea craioveanului Sorin Constantin Marcu, în Cancun, Mexic.

„În cursul anului 2018, pe fondul unor divergențe existente cu un fost membru al grupării care avea rolul de a supraveghea derularea în condiții de siguranță a activităților infracționale, liderul grupării a dispus șantajarea membrilor familiei acestuia. La data 2.04.2018, persoana vătămată a fost înjunghiată într-un loc public din orașul Cancun, la comiterea faptei participând patru membri ai grupării. Ulterior, la 11.06.2018, în timp ce victima se afla pe raza aceleiași localități, la bordul autoturismului său, fiind însoțit de altă persoană, a fost împușcat de o persoană care asigura paza liderului grupării“, se arată în comunicatul emis de DIICOT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS