Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să-l condamne cu suspendare pe primarul comunei mehedinţene Devesel. În acelaşi dosar a fost condmanat, tot cu suspendare, şi şoferul primăriei. Cei doi inculpaţi au fost acuzaţi de fraudarea fondurilor APIA cu aproape un milion de lei.
Procurorii DNA din Craiova dispuneau, în vara anului 2017, trimiterea în judecată a primarului comunei mehedinţene Devesel. Acesta este Fabian Laurenţiu Drocan, acuzat de folosirea de documente false pentru obținerea de fonduri europene. Alături de edilul Drocan a fost deferit justiţiei şi Ion Miţaru, şoferul Primăriei Devesel la data faptelor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că cei doi inculpaţi au depus documente false la APIA Mehedinţi. În baza acestor documente, inculpaţii au obţinut fără drept aproape un milion de lei, bani din fonduri europene.
„În perioada 2008-2012, inculpatul Mițaru Ion i-a indus în eroare pe reprezentanții APIA Mehedinți prin prezentarea cu rea-credință a unor documente false care atestau faptul că acesta deține în proprietate/folosință terenuri agricole situate pe raza mai multor localități din județul Mehedinți, obținând astfel pe nedrept, suma totală de 796.565 lei, fonduri europene“, au precizat anchetatorii.
Şi primarul a „poftit“ la fonduri europene
Procurorii DNA au susţinut că edilul Drocan a procedat la fel, însă suma obţinută de la APIA a fost mai mică.
„În cursul anului 2009, inculpatul Drocan Fabian Laurențiu i-a indus în eroare pe reprezentanții APIA – Mehedinți prin prezentarea cu rea-credință a unor documente false care atestau faptul că acesta deține în proprietate/folosință terenuri agricole situate pe raza localității Devesel, jud. Mehedinți, obținând astfel pe nedrept suma totală de 111.282 lei, fonduri europene“, au mai precizat anchetatorii.
APIA Mehedinţi s-a constituit parte civilă în dosar cu sumele încasate ilegal de cei doi inculpaţi.
Primar condamnat pentru fraudarea fondurilor UE
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinţi în august 2017. Judecătorii mehedinţeni au dat o sentinţă în noiembrie, anul trecut. Primarul Drocan a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar şoferul Miţaru a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare, tot cu suspendare.
În plus, cei doi inculpaţi au fost obligaţi să presteze 80, respectiv 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la şcolile din comună.
Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de APIA şi i-a obligat pe inculpaţi să înapoieze sumele de bani obţinute ilegal. La aceste sume se adăugă dobânzile şi penalităţile de întârziere.
Pentru recuperarea prejudiciului, instanţa a pus sechestru pe casa lui Miţaru, dar şi pe un Mercedes C180, aparţinând primarului.
A urmat apelul, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Cei doi inculpaţi au rămas cu pedepsele stabilite de judecătorii din Mehedinţi.
Procurorii DNA nu au găsit bunurile inculpaţilor
Anchetatorii au mai explicat, la data trimiterii în judecată a inculpaţilor, că aceştia nu aveau bunuri pe numele lor. „Din verificările efectuate a rezultat că inculpații Drocan Fabian Laurențiu și Mițaru Ion nu figurează în evidențele fiscale cu bunuri mobile și/sau imobile impozabile. Prin urmare, nu au fost instituite măsuri asigurătorii în cauză“, au mai explicat procurorii DNA.
În schimb, instanţa de judecată a pus sechestru pe bunurile identificate pe numele inculpaţilor.