3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentRomânia trece la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă

În noaptea de sâmbătă spre duminică România trece la ora de iarnă. Ceasul se dă înapoi, ora 4:00 devenind ora 3:00. Până în 2021, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să hotărască dacă vor să aplice în mod permanent ora de vară sau ora de iarnă. Asta în condițiile în care, în urma unui sondaj, 84% dintre respondenți au spus să nu mai vor ca ora să se schimbe.

România a adoptat pentru prima oară ora de iarnă și ora vară în 1932. Schimbarea orei a fost abandonată în 1941 și a fost reintrodusă în 1979. De atunci, timp de 18 ani, ora s-a schimbat la sfârșitul lunii martie. Trecerea la ora de iarnă a avut loc la finalul lunii septembrie. Ceasul se dă înapoi în ultima săptămână din octombrie începând cu anul 1997, transmite Hotnews.

Potrivit Observatorului Astronomic, între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie, pe teritoriul României funcționează ora oficială de vară, care este cu o oră în avans față de timpul-legal român. Ora legala a României este cu 2 ore în avans față de timpul universal (GMT), adică Timpul legal român = GMT + 2 h.

Schimbarea orei aduce tulburări de bioritm

Trecerea la ora de iarnă poate produce tulburări de bioritm. Schimbarea orei este resimțită în special de copii și bătrâni. Nu doar somnul poate fi perturbat, ci și pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea și stările de dispoziție. Recomandarea este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o oră considerată ca obişnuită.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei. La oboseală se poate adăuga o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

Mersul trenurilor


CFR Călători informează că trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare. În noaptea 26 spre 27 octombrie 2019, când ceasul se dă înapoi cu o oră, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4 AM vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.


Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4 AM, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS