Europarlamentar PSD şi preşedinte al PSD Dolj, Claudiu Manda nu îşi recapătă permisul de conducere. Aceasta este decizia Judecătoriei Bolintin Vale, instaţă care a respins plângerea politicianului. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atactă cu apel.
Pe data de 1 aprilie, anul acesta, poliţiştii din Giurgiu îl depistau pe Claudiu Manda circulând cu 125 km/h în localitatea Mihăileşti. Cu acestă ocazie, politicianul a rămas fără permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile. În plus, s-a ales cu o amendă de 1.305 de lei. Potrivit Mediafax, Manda a susţinut că se grăbea să ajungă în la Parlament. „La ora 16.00 aveam şedinţă la Senat. La 15.40, la Mihăileşti. Aveam şedinţă şi la ora 16.00 trebuia să ajung. Am plecat în timp util numai că s-a mai întârziat pe drum. Era un drum cu două benzi pe sens la intrarea în localitate. E adevărat ce s-a întâmplat. Mă grăbeam să ajung la Parlament”, a susţinut atunci Cladiu Manda.
Ulterior, acesta din urmă a contestat în instanţă sancţiunea primită, însă nu a avut câştig de cauză.
A susţinut că nu a depăşit viteza legală
Claudiu Manda a contestat sancţiunea la Judecătoria Craiova. Plângerea a fost înregistrată pe rolul instanţei pe data de 12 aprilie. La sfârşitul lunii iunie, judecătorii craioveni au constatat că nu au competenţa să judece plângerea formulată de Manda. „Declină competenţa de soluţionare a plângerii contravenţionale formulate de petentul Manda Iulian Claudiu împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei seria PGRX nr. 151456/01.04.2019 întocmit de intimatul IPJ Giurgiu în favoarea Judecătoriei Bolintin Vale, judeţul Giurgiu”, au hotărât judecătorii craioveni.
Pe scurt, în plângerea despusă la instanţă, Manda a susţinut că poliţiştii nu pot dovedi că a circulat cu 125 km/h în localitate.
„Petentul arată că prin actul sancționator s-a reținut, în mod neîntemeiat, faptul că în data de 01.04.2019 ar fi circulat cu autoturismul marca Mercedes pe DN 6 către București, fiind înregistrat de aparatul radar cu viteza de 125 km/h, depășind limita legală cu 75 km/h.
Susține petentul că a circulat regulamentar, în sensul că nu a depășit limita de viteză admisibilă pe sectorul de drum pe care a circulat, astfel încât presupusa contravenție reținută în sarcina sa este complet abuzivă”, se arată în hotărârea Judecătoriei Craiova.
Poliţiştii au cerut amendarea lui Manda
În replică, reprezentanţii IPJ Giurgiu au susţinut că Manda a formulat plângerea cu rea-credinţă. Şi asta pentru că s-a adresat Judecătoriei Craiova, nu Judecătoriei Bolintin Vale.
„Solicită(IPJ Giurgiu – n.r.) a se constata faptul că petentul a dat dovadă de rea-credință în exercitarea dreptului său de a sesiza instanța, sesizând o instanță vădit necompetentă, motiv pentru care, în temeiul art. 187 alin. 1 lit. a Noul Cod procedură civilă, solicită amendarea petentului pentru sesizarea cu rea-credință a unei instanțe vădit necompetente, în scopul de a beneficia de efectul suspensiv al plângerii, deși avea mai mult decât suficiente date în vederea identificării instanței competente”, se mai arată în hotărârea instanţei.
Claudiu Manda a pierdut procesul cu poliţiştii din Giurgiu
După cum spuneam, judecătorii craioveni au dat dreptate poliţiştilor şi au dispus ca plângerea să fie trimisă la Judecătoria Bolintin Vale.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Bolintin Vale pe 22 iulie. Instanţa s-a pronunţat pe 5 noiembrie, când a respins acţiunea formulată de Manda.
„Respinge plângerea contravenţională ca neîntemeiată”, au hotărât judecătorii. Hotărârea Judecătoriei Bolintin Vale poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.