Finanţiştii doljeni au cerut şi obţinut instituirea sechestrului pe bunurile inculpaţilor din dosarul „Maxitec“. Este vorba de un dosar intrumentat de procurorii DIICOT, care au trimis în judecată nouă inculpaţi, încă din toamna anului 2014. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au pus sechestru pe bunurile inculpaţilor pentru sume cuprinse între 19.600 de lei şi 21 de milioane de lei. În acest dosar, Fiscul are de recuperat peste 23 de milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro la data faptelor.
Constituirea unui grup infracţional, evaziunea fiscală, spălarea banilor şi folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societății. Acestea sunt infracţiunile reţinute de procurorii DIIOCOT în acest dosar penal. Cei nouă inculpaţi au fost trimişi în judecată încă din octombrie 2014. Dosarul este încă pe rolul Tribunalului Dolj.
Procurorii au susţinut că inculpaţii au comis infracţiunile între anii 2003 şi 2006.
„Inculpatul Mititelu Adrian a iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi inculpaţii Ionescu Ştefan, Preoteasa Gigel, Negru Claudia, Joavină Gheorghe, Oprea Gigi, Daniel Roşianu, Trandafir Fănel şi Crăciunoiu Iancu, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme Maxitec, respectiv Regional Media din judeţul Dolj“, au precizat anchetatorii.
Operaţiuni fictive şi circuite financiare complexe
Anchetatorii au mai explicat că inculpaţii au evidenţiat în contabilitatea firmelor diverse operaţiuni fictive. „Au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari/asociaţi atât cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive. Totodată, aceştia au omis evidenţierea în aceste documente a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate“, au mai precizat procurorii DIICOT. Prejudiciul adus bugetului de stat a fost calculat la suma de 23.414.211 lei.
Cinci dintre inculpaţi au mai fost acuzaţi că au diminuat capitalul social a două societăţi comerciale.
De asemenea, inculpaţii ar fi ascuns provenienţa unor sume importante de bani.
Sechestru pe averile inculpaţilor
Acest dosar este şi în prezent pe rolul Tribunalului Dolj. În iunie, anul acesta, finanţiştii doljeni au cerut instituirea sechestrului pe bunurile deţinute de inculpaţi. Cererea a fost soluţionată de Tribunalul Dolj pe 7 august.
Instanţa a admis solicitarea Fiscului şi a pus sechestru pe patrimoniul a nouă inculpaţi. Seceshtru a fost pus şi pe patrimoniul SC Mexitec SRL. Sumele ajung la peste 21 de milioane de lei.
De exemplu, în cazul lui Adrian Mititelu, instanţa a pus sechestru până la concurenţa sumei de peste 21 de milioane de lei. „Dispune instituirea sechestrului asigurator asupra patrimoniului inculpatului Mititelu Adrian Marian până la concurenţa sumei de 21.609.279 de lei, la care se adaugă accesoriile fiscale calculate de la data producerii prejudiciului până la data achitării integrale a sumei datorate“, se arată în hotărârea instanţei.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată la Curtea de Apel Craiova. Instanţa s-a pronunţat luni, pe 18 noiembrie. Instanţa a admis acţiunile formulate de doi dintre inculpaţi şi a redus sumele pentru care s-a dispus instituirea sechestrului. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.