11.7 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentGrefierii au pensii de serviciu, nu speciale

Grefierii au pensii de serviciu, nu speciale

Sindicatul Dicasterial, care reprezintă o parte din personalul auxiliar din instanţe şi parchete, recţionează la discuţiile privind tăierea pensiilor speciale. Sindicaliştii susţin că se face o confuzie. Asta pentru că personalul auxiliar din instanţe şi parchete beneficiază de pensie de serviciu, nu de una specială.

„Personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete nu beneficiază de pensie specială, ci de pensie de serviciu, ca recompensă a zecilor de ani în care și-a desfășurat activitatea în slujba justiției, într-un regim de interdicții și incompatibilități pe care alte categorii profesionale nu îl au, însă, beneficiază de pensie specială”, spun sindicaliştii.

Potrivit legii, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea este format din: grefieri, grefieri statisticieni, grefieri documentariști, grefieri arhivari, informaticieni, registratori. Aceeaşi lege(567/2004) se referă şi la pensia primită de personalul auxiliar. Astfel, personalul auxiliar cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu.

Avantaje

Sindicatul Dicasterial mai susţine că singurul avantaj al personalului auxiliar este vârsta de pensionare.

„Singura ”facilitate” de care beneficiază personalul auxiliar de specialitate este reducerea vârstei de pensionare față de vârsta standard prevăzută de lege. Stagiul de cotizare de 25 de ani în condițiile de muncă grele, vătămătoare sau periculoase și uzura psihică justifică acordarea pensiei de serviciu(…). Mai mult, întreaga categorie profesională numără aproximativ 8.000 de persoane, iar de pensie nu ajung să se bucure decât câteva sute de grefieri. Restul, fie decedează în activitate, fie la câteva luni după ce ating pragul de vârstă instituit de lege pentru pensionare”, mai spun sindicaliştii.

Dezavantaje

În schimb, mai spun sindicaliştii, grefierii au o serie de interdicții și incompatibilități.

„Spre deosebire de alte categorii de bugetari, personalului auxiliar de specialitate îi este interzisă desfășurarea oricăror alte activități, cu excepția celor didactice, salariul reprezentând singura sursă de venit, iar acordarea pensiei de serviciu după o activitate de cel puțin 25 de ani în sistem nu poate fi privită ca un beneficiu ”special”.

Mai mult, sistemul judiciar din România trebuie să evolueze inclusiv în ceea ce privește profesia de grefier și rolul acesteia la înfăptuirea actului de justiție, în prezent, aproximativ 90% din grefieri sunt absolvenți de studii superioare juridice, iar, prin intrarea în vigoare a noilor coduri au fost transferate o serie de atribuții de la magistrați către grefieri”, au mai precizat reprezentanţii Sindicatului Dicasterial.

În primăvara acestui an, personalul auxilar din instanţe a declanşat o amplă acţiune de protest.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS