26.2 C
Craiova
joi, 19 septembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPrognoza meteo arată o înrăutățire a situației din Australia. Incendiile s-ar putea intensifica

Prognoza meteo arată o înrăutățire a situației din Australia. Incendiile s-ar putea intensifica

Astăzi s-a abătut un nou val de căldură asupra Australiei. Se preconizează că din această cauză situaţia de criză determinată de incendiile de vegetaţie, care fac ravagii în sudul şi estul ţării, se va înrăutăţi, potrivit digi24.ro. Autorităţile au solicitat populaţiei să manifeste prudenţă şi să evacueze unele regiuni.

Este prognozată o creştere a temperaturii care poate depăşi 40 de grade Celsius în statele Victoria şi Noul Wales de Sud. În plus, se aşteaptă ca vântul să sufle din nou cu putere în sud, agravând situaţia. Mii de pompieri sunt pregătiţi pentru această situaţie.
„Condiţiile vor fi dificile. Vântul cald şi uscat va constitui din nou adevărata provocare. Vântul va avea între 35 şi 50 km/h, cu rafale de 70-90 km/h în anumite zone, în cea mai mare parte a zilei“, a explicat jurnaliştilor Shane Fitzsimmons, şeful pompierilor din zonele rurale din Noul Wales de Sud.

În Noul Wales de Sud sunt peste 130 de incendii active

Premierul din Noul Wales de Sud, Gladys Berejiklian, a declarat că, în statul pe care îl reprezintă, sunt peste 130 de incendii active, dintre care aproximativ 50 sunt scăpate de sub control.
În statul vecin, Victoria, au fost emise ordine de evacuare pentru zonele aflate la frontiera cu New South Wales.
Autorităţile din Victoria au extins joi nivelul de alertă pentru încă două zile din cauza temperaturilor ridicate preconizate astăzi.
Situaţia era deosebit de gravă şi pe Insula Cangurilor, din sudul statului Australia de Sud. Principala localitate de aici, Kingscote, a rămas izolată din cauza flăcărilor. Numeroşi locuitori s-au refugiat lângă dig până când un drum va redeveni accesibil.

Incendiile masive au mistuit peste 10,3 milioane de hectare de teren

Acest sezon de incendii din Australia a provocat decesul a circa 27 de persoane, conform datelor anunţate de guvernul federal. Incendiile masive au mistuit peste 10,3 milioane de hectare, o suprafaţă de mărimea Coreei de Sud. De asemenea, flăcările au mistuit peste 2.000 de locuinţe. Aceste incendii sunt din ce în ce mai grave din cauza de secetei induse de încălzirea globală.

Un miliard de vieţuitoare au murit din cauza flăcărilor

Catastrofa actuală este, de asemenea, ecologică. Chris Dickman, profesor la Universitatea din Sydney, a declarat că un miliard de vieţuitoare au murit din cauza flăcărilor. Cifra include mamifere, păsări şi reptile, dar nu şi insecte sau nevertebrate.

Au fost trimise mesaje text pentru 240.000 de persoane din statul Victoria

Autorităţile australiene au recomandat vineri, unui număr de aproape un sfert de milion de persoane, să evacueze casele. De asemenea, au dispus ca militarii să fie pregătiţi să intervină în urma agravării condiţiilor meteorologice periculoase.
„Dacă puteţi pleca, ar trebui să plecaţi. Nu ar trebui să vă aflaţi în zonele îndepărtate şi împădurite din statul nostru“, a declarat pentru Australian Broadcasting Corporation un reprezentant al departamentului pentru situaţii de urgenţă din statul Victoria, Andrew Crisp.
Mesaje text de alertă au fost trimise pentru 240.000 de persoane din statul Victoria, prin care li se solicita să evacueze zona.
John White, primar în East Gippsland, zonă răvăşită de incendii în noaptea de Revelion, a declarat că locuitorii din regiune sunt în mişcare: „Oamenii nu îşi asumă niciun risc”.

Incendiile de vegetaţie au emanat circa 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă

Mii de persoane au rămas fără adăpost, iar alte mii au fost nevoite să evacueze casele în mod repetat din cauza volatilităţii incendiilor.
„Australia se încălzeşte, sezonul incendiilor se lungeşte, iar severitatea vremii favorabile incendiilor din timpul acestui sezon este din ce în ce mai frecventă”, a notat Biroul australian de meteorologie.
Incendiile de vegetaţie din Australia au emanat circa 400 de megatone de dioxid de carbon în atmosferă şi au produs poluanţi periculoşi, a indicat programul european de monitorizare Copernicus. Fumul a traversat Pacificul, ajungând până în oraşe din America de Sud şi ar putea ajunge în Antarctica, a notat Organizaţia Meteorologică Mondială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS