8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentRegistru naţional pentru proxeneţi şi pedofili

Registru naţional pentru proxeneţi şi pedofili

Poliţia Română a anunţat că, anul acesta, va fi implementat registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Registrul va cuprinde toţi pedofilii, proxeneţii şi traficanţii de persoane din ţară. Ulterior, aceştia vor fi monitorizaţi periodic de poliţişti. Până în prezent, au fost identificate peste 45.000 de persoane care vor fi înscrise în acest registru.

Potrivit oamenilor legii, registrul național are rolul prevenirii și combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. În acest registru vor fi trecuţi autorii infracțiunilor de trafic de persoane şi minori, proxenetism sau exploatare a cerșetoriei.

Aici vor fi gasiţi şi cei acuzaţi de viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor ori corupere sexuală a minorilor. Nu sunt exceptate nici persoanele acuzate de racolarea minorilor, hărțuirea sexuală, pornografia infantilă sau incest. Registrul va fi implementat până la data de 31 decembrie 2020.

Obligațiile persoanelor înscrise în registru

Potrivit oamenilor legii, cei înscrişi în acest registru sunt obligaţi să se prezinte periodic la poliţie. Nu mai târziu de o dată la 3 luni. Odată ajunşi la poliţie, cei vizaţi trebuie să comunice mai multe informaţii. Este vorba de activitatea pe care o desfășoară şi mijloacele de existență, dar şi persoanele cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact.

Mai trebuie să ofere informaţii despre locurile frecventate, mai ales unitățile de învățământ, taberele sau spitalele de copii. De asemenea, persoanele în cauză au obligația de a anunța orice deplasare din localitatea de domiciliu mai lungă de 15 zile.
Mai mult decât atât, polițiștii vor verifica periodic persoanele înscrise în Registru.

Cum se face înregistrarea

Unele persoane vor ajunge în acest registru în mod automat, prin preluarea informațiilor din cazier. Altele vor fi înscrise nominal, prin înscrierea datelor cu caracter personal și a datelor judiciare ale persoanelor vizate.

Persoanele înscrise în registru pot fi scoase din evidență în mai multe situaţii. Atunci când faptele săvârșite nu mai sunt prevăzute de lege ca infracțiuni, ori când persoanele în cauză au fost achitate. Vor fi scose din evidenţă persoane în cazul în care au trecut 20 de ani de la data introducerii în registru. Asta în cazul în care au primit pedepse de cel mult 5 ani de închisoare. Mai pot fi scoase persoane la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată a fost mai mare de 5 ani. De asemenea, persoanele decedate for fi scoase din evidenţe.

Trebuie spus că grațierea, prescripția, amnistia sau reabilitarea persoanelor înscrise în Registru nu conduc la scoaterea acestora din evidență.

Traficanţi de pesoane arestaţi

În decembrie 2019, procurorii DIICOT obţineau arestarea unui bărbat de 31 de ani, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de trafic de minori şi de persoane. Suspectul este din comuna doljeană Dobroteşti. Anchetatorii au susţinut că bărbatul a exploatat sexual mai multe tinere, în Italia. Printre victime s-ar fi aflat şi minore, de unde şi acuzaţia de trafic de minori.

În octombrie, anul trecut, procurorii DIICOT din Craiova au anunţat arestarea unui craiovean de 23 de ani. Acesta a fost acuzat că a obligat o minoră să practice cerşetoria în Craiova şi Roma, Italia. Dacă nu obţinea destui bani din cerşit, fata era pusă în genunchi şi obligată să bea apă cu sare. O altă tânără a fost obligată de inculpat să se prostitueze în Anglia. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Craiova, deşi victima era însărcinată în luna a şaptea.
În prezent, suspectul este în arest.

Certificatul de integritate comportamentală

Odată cu acest registru, apare şi certificatul de integritate comportamentală. Este vorba de un document care va fi eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în registru sau, după caz, informațiile înscrise în sistem cu privire la acestea.
Certificatul de integritate comportamentală este valabil 6 luni de la data eliberării și se poate obține în aceleași condiții precum cazierul judiciar. În acest document se notează toate datele existente în Registru cu privire la persoana în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS