2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFostul primar din Calafat, la un pas să piardă casa părintească

Fostul primar din Calafat, la un pas să piardă casa părintească

Primăria Calafat a obţinut, în instanţă, partajul judiciar al casei părinteşti deţinută de fostul primar din Calafat împreună cu soţia sa. Primăria Calafat încearcă, astfel, să obţină de la fostul edil o parte din suma de aproape un milion de lei. Suma reprezintă prejudiciul dintr-un dosar de abuz în serviciu, în care fostul primar a fost condamnat la patru ani şi 11 luni de închisoare.

Procurorii DNA dispuneau, în iulie 2014, trimiterea în judecată a lui Mircea Guță, primar al oraşului Calafat la acea vreme. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Constantin Coman, administrator al unor societăţi comerciale.

Anchetatorii au susţinut că primarul Guță a primit mită de la Coman. În schimb, Primăria Calafat a făcut diverse achiziţii de la societăţile administrate de acesta. „În vara anului 2008, inculpatul Coman Constantin a avut o discuţie cu inculpatul Guţă Mircea Marinel, cu ocazia prezentării mai multor oferte de bunuri şi produse ce puteau interesa Primăria Calafat, pentru o eventuală achiziţie. Ca urmare a acestor demersuri, în perioada 2008-2011, Primăria Calafat, prin reprezentantul său legal, primarul Guţă Mircea Marinel, a achiziţionat diverse produse de la SC Bricomat SRL, SC Perhart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL“, au reținut anchetatorii. Pentru aceste achiziții, același Guță ar fi primit de la Coman, cu titlul de mită, un autoturism Chrysler.

Achiziții la prețuri „umflate“

Ancheta în acest dosar a mai scos la iveală faptul că edilul Guță a achiziționat de la firmele lui Coman diverse bunuri la prețuri „umflate“. „În calitate de primar al municipiului Calafat şi ordonator principal de credite, în perioada 2008-2011 a determinat şi favorizat cumpărarea mai multor bunuri şi produse, de la SC Bricomat SRL, SC Pehart Instal SRL şi SC Agmeb Materiale SRL, administrate de aceeaşi persoană, respectiv inculpatul Coman Constantin, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează achiziţiile publice şi la un preţ mult mai mare decât preţul pieţei, cauzând prin aceasta unităţii administrativ teritoriale un prejudiciu total de 1.632.398,75 lei (echivalentul a 403.041,93 euro)“, au reținut procurorii.

Din documentele ridicate de la sediul Primăriei Calafat s-a stabilit că cele trei firme administrate de Coman au emis, în total, 85 de facturi privind o serie de bunuri cum ar fi: cloramină, bănci stradale, pubele, coşuri de gunoi, hidranţi, măşti de gaze, elemente pentru pichete PSI, elemente componente pentru staţii autobuz, pelerine de ploaie, sârmă etc.

Şi condamnaţi, şi cu banii luaţi

În martie 2017, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-a găsit vinovați și i-a condamnat. Mircea Guță a primit două pedepse de câte patru ani de închisoare, iar după contopire instanța a dispus ca acesta să execute cinci ani și patru luni de închisoare. În schimb, Constantin Coman a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru infracțiunile comise. Instanța a mai dispus ca cei doi inculpați să achite prejudiciul produs Primăriei Calafat, care a fost calculat la suma totală de 1.399.220 de lei. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Instanța s-a pronunțat în martie 2018. De data aceasta, Guță a fost condamnat la patru ani şi 11 luni închisoare. Coman a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Instanța a mai dispus ca inculpații să achite și dobânda legală calculată la suma de 1.399.220 de lei. A constatat că inculpatul Constantin Coman a achitat suma de 404.500 de lei din totalul prejudiciului. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Primăria a cerut şi obţinut partajul

Ulterior, Primăria Calafat a apelat la un executor pentru a scoate banii de la cei doi inculpaţi. Executorul a constatat însă că nu poate vinde casa fostului edil. Asta pentru că este deţinută împreună cu soţia sa. Următorul pas al Primăriei Calafat a fost o altă acţiune în instanţă. De această dată, primăria a cerut partajarea imobilului cu pricina.
„Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de 1.02.2019, reclamanta Primăria Municipiului Calafat, prin primar, a chemat în judecată pe pârâții G.M.M. şi și G.M., solicitând instanței ca prin hotărârea ce se va pronunța să se dispună partajarea bunului imobil casă situat în sat Ciupercenii Vechi, deținut de către aceștia în coproprietate“, se arată în hotărârea Judecătoriei Calafat.

Fostul primar din Calafat, la un pas să piardă casa părintească

La sfârşitul anului trecut, instanţa a admis solicitarea primăriei şi a dispus partajarea imobilului.

„Admite acţiunea civilă formulată de reclamanta Primăria Municipiului Calafat, prin primar Ciobanu Mihai(…), în contradictoriu cu pârâţii Guţă Mircea Marinel şi Guţă Marinela, având ca obiect partaj judiciar. Omologhează raportul de expertiză tehnică judiciară întocmit de expert Popescu Ion, în specialitatea construcţii civile, evaluarea proprietăţii imobiliare, depus la dosarul cauzei la filele 68-5, în varianta II de lotizare. Atribuie pârâtei Guţă Marinela lotul nr. I alcătuit din imobilele casă de locuit compusă din trei camere, bucătărie, baie şi hol, construită din cărămidă, casă de locuit compusă din trei camere şi hol, construită din cărămidă, pătul din lemn şi grajd cu paier de chirpici (…). Pârâta Guţă Marinela plăteşte sultă în valoare de 57.258 de lei pârâtului Guţă Mircea Marinel“, a dispus instanţa.

Imobilul a fost evaluat la suma de 114.516 lei. Hotărârea instanţei a fost atacată cu apel. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Instanţa nu a stabilit primul termen de judecată.

Sechestru pe casa părintească

Gazeta de Sud scria, în 2014, despre faptul că edilul Guţă ar fi încercat să scape de sechestrul pus de DNA pe casa părintească. Imobilul fusese primit de la părinții săi printr-un contract de vânzare-cumpărare din 1998. A fost intabulat la cartea funciară pe 15 noiembrie 2013. După intabularea casei, Mircea Guță cerut şi obţinut în instanţă anularea contractului de vânzare-cumpărare prin care a dobândit casa împreună cu soția sa. Hotărârea instanței a fost pronunțată pe 26 februarie 2014. Problema a fost că, pe 17 februarie, DNA Craiova a emis o ordonanță de instituire a sechestrului.

SursaDNA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS