Procurorii DIICOT au făcut, joi, mai multe percheziţii la solicitarea autorităţilor franceze. Percheziţiile au fost făcute în Olt, Vâlcea, Cluj, Arad şi Giurgiu.
Au fost vizate mai multe persoane care au comis numeroase furturi în dauna companiei feroviare franceze. Românii erau specializaţi în furtul radiatoarelor de locomotive, care conţin aluminiu şi cupru. Prejudiciul produs de banda de români este de aproximativ un milion de euro.
Autorităţile franceze au cerut ajutorul procurorilor DIICOT pentru prinderea unor persoane care au comis peste 50 de furturi în dauna SNCF Franța (compania feroviară franceză). Miercuri, în baza a două ordine europene de anchetă, emise de autoritățile franceze, au fost efectuate 16 percheziţii domiciliare în Olt, Vâlcea, Cluj, Arad şi Giurgiu. Cele mai multe percheziţii (7) au fost făcute în Olt. Anchetatorii spun că acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunile de furt calificat, tăinuire și spălare a banilor.
Locomotivele francezilor, dezmembrate pentru aluminiu şi cupru
„În baza cooperării dintre procurorii DIICOT și autoritățile franceze, s-au efectuat cercetări cu privire la un grup infracțional organizat. În perioada 1.02.2019 – 18.02.2019, suspecţii ar fi comis 57 de furturi, în dauna SNCF Franța (compania feroviară franceză), cu un prejudiciu de aproximativ 1 milion de euro.
Faptele comise au fost, în principal, sustrageri de componente (radiatoare) de la locomotive pentru dezmembrare și valorificare a metalelor neferoase din acestea (cupru, aluminiu, alamă). S-a reușit furtul a peste 1.000 de radiatoare, cantitatea de metale fiind de aproximativ 38 de tone“, au precizat procurorii DIICOT.
La prejudiciul produs se adaugă și costurile ocazionate de distrugerea locomotivelor și aducerea lor în stare de nefuncționare pe termen lung.
Anchetatorii francezi au participat la percheziţii
Anchetatorii au mai precizat că, în urma acțiunii, au fost ridicate diverse înscrisuri, 40.000 de lei şi 1.860 de euro. În plus, au fost ridicate trei motoare de ambarcațiuni și mai multe bancnote contrafăcute. La percheziţii au participat şi anchetatori francezi şi europeni.
„La acțiunea din România, alături de procurorii DIICOT, la coordonare, a participat și judecătorul de instrucție francez. La activitățile desfășurate au asistat și trei anchetatori ai Jandarmeriei Naționale Franceze și un specialist al A.P. FURTUM din cadrul Agenției Uniunii Europene de cooperare în materie de aplicare a legii, care a oferit sprijin prin intermediul biroului mobil. Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust“, au mai precizat anchetatorii.
Nouă suspecţi arestaţi în Franţa
Potrivit oamenilor legii, în total, în România și Franța, au fost arestate zece persoane. Alte trei au fost puse sub control judiciar. Astfel, după acţiunea de miercuri, o persoană a fost arestată preventiv în vederea predării autorităţilor franceze. Pe numele persoanei în cauză fusese emis un mandat european de arestare. În prezent, nouă membri ai grupării sunt arestaţi preventiv în Franţa. Alţi trei suspecţi au fost plasaţi sub control judiciar.