6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentAchitări în dosarul „Transalpina II“

Achitări în dosarul „Transalpina II“

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au hotărât, joi, să-i achite pe cei şase inculpaţi din dosarul „Transalpina II“. Este vorba de patru angajaţi ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova, la data faptelor, dar şi de omul de afaceri Nelu Iordache. Al şaselea inculpat din acest dosar este persoana desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul DRDP Craiova. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii DNA anunţau, în octombrie 2016, trimiterea în judecată a şapte inculpaţi. Anchetatorii au susținut atunci că, cu ocazia modernizării DN 67C (Transalpina), inculpații ar fi prejudiciat CNADNR cu peste 45 de milioane de lei.

„Inculpații Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela și Pană Emil Ion, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de inculpata Iovan Florina”, a transmis DNA.

Prejudiciu din diferenţa de curs leu/euro

În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauză diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către CNADNR se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări. În perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit“, au precizat anchetatorii.

Prin acest „demers infracțional“, CNADNR ar fi fost prejudiciată cu suma de 45.798.769 lei, au mai susţinut procurorii DNA. Această sumă reprezenta diferența de curs valutar dintre momentul emiterii celor 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei.

Achitări în dosarul „Transalpina II“

Cei şapte inculpaţi au fost trimişi în judecată în octombrie 2016. Dacă şase inculpaţi au fost acuzaţi de abuzul în serviciu cu consecințe deosebit de grave, Nelu Iordache a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti, pe 25 octombrie 2016. Instanţa s-a pronunţat joi, pe 12 martie, când a dispus achitarea celor şapte inculpaţi. Tribunalul Bucureşti a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă a CNAIR (fostă CNADNR – n.r.) şi a menţinut sechestrul instituit de procurorii DNA în septembrie 2015 pe bunurile a trei dintre inculpaţi. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bucureşti.

Achitări şi în dosarul „Transalpina I“

În mai 2014, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a mai multor angajați ai DRDP Craiova, dar și a inculpaților Nelu Iordache și Dorel Mircea, ultimul fiind director în cadrul Romstrade SRL. Acuzațiile au fost de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, respectiv instigare la comiterea acestor infracțiuni.

Este vorba tot de lucrările de modernizare a DN 67C, făcute de Romstrade SRL. În acest dosar, angajații DRDP Craiova au fost acuzați că au vizat, în vederea decontării, situaţii de lucrări fictive/neexecutate. Paguba cauzată de Romstrade SRL în dauna CNADNR, reprezentând decontarea unor lucrări neexecutate, a fost estimată la suma de 22.849.267 de lei. Prejudiciul a fost recuperat în cursul urmăririi penale. În decembrie 2017, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti a dispus achitarea inculpaţilor. Ulterior, în ianuarie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut soluţia de achitare. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

SursaDNA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS