9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentMaria Schutz rămâne după gratii

Maria Schutz rămâne după gratii

Femeia de afaceri Maria Schutz a formulat, fără succes, o altă cerere de eliberare condiţionată din penitenciar. În 2015 şi 2018, Maria Schutz a fost condamnată definitiv în două dosare penale. Instanţa a dispus contopirea pedepselor în una de 11 ani şi şase luni de închisoare.

Procurorii DNA dispuneau, în decembrie 2007, trimiterea în judecată a Mariei Schutz şi a altor trei inculpaţi. În acest dosar, anchetatorii au reţinut că, în octombrie 2002, Maria Schutz a cumpărat acţiunile SC Orser SA Oradea de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), prin firma Worldser Ţuglui. Procurorii DNA au susţinut că Worldser Ţuglui a câştigat licitaţia, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului. Firma a promis că va realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doar doi ani, lucru care nu s-a mai întâmplat. Ulterior, deşi Maria Schutz nu realizase investiţiile asumate prin contract, Corneliu Popa, directorul ADS, cu sprijinul lui Mihai Ciobanu, director în cadruL ADS, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiilor.

În final, serele au fost vândute către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. Procurorii au mai stabilit că şi privatizarea Sere Codlea SA Braşov a fost în aceleaşi condiţii.
Pe 21 septembrie 2015, Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare pentru infracțiunile comise, iar Popa și Ciobanu s-au ales cu câte șase ani de închisoare. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Oradea.

Alt dosar, altă condamnare

În septembrie 2014, aceeaşi Maria Schutz a fost trimisă în judecată în alt dosar, în care a fost acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC Izamar SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei.
Procurorii DNA au reținut că, în cursul anului 2008, Maria Schutz „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică, să semneze, în calitate de administrator al SC Izamar SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC Izamar SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“.

În toamna anului 2018, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Maria Schutz a fost condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare. După contopirea cu pedeapsa de zece ani primită în 2015, inculpata a fost condamnată definitiv la 11 ani şi jumătate de închisoare.

Maria Schutz rămâne după gratii

În toamna anului trecut, Maria Schutz a formulat o primă cerere de eliberare condiţionată din penitenciar. Cererea i-a fost respinsă de Judecătoria Craiova, dar şi de Tribunalul Dolj. Instanţa a fixat termen de reînnoire a cererii data de 27 februarie 2020. Acelaşi lucru s-a întmplat cu o altă cerere de eliberare condiţionată, formulată în septembrie 2019.
Pe 18 februarie, anul acesta, femeia de afaceri a formulat o nouă cerere de eliberare condiţionată. De data acesta, instanţa a fixat termen pentru reînoirea cererii data de 12 iunie.

„Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de către petenta condamnată, Schutz Maria, ca neîntemeiată. Fixează termen de reînnoire a propunerii după data de 12.06.2020”, a dispus instanţa săptămâna trecută.

Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost contestată luni. Urmează ca judecătorii de la Tribunalul Dolj să hotărască dacă condamnata va fi eliberată sau nu din penitenciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS