0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentJudecata continuă în dosarul „Avi Instant”

Judecata continuă în dosarul „Avi Instant”

La aproape cinci ani de la trimiterea în judecată celor șapte inculpați în dosarul ”Avi Instant”, judecata continuă la Curtea de Apel Craiova. Șase dintre inculpați au fost condamnați definitiv la sfârșitul anului trecut, însă procesul continuă pentru un cetățean libanez, care nu a putut fi adus în fața instanței. Inculpații din acest dosar, reprezentanţi ai unor firme implicate într-o reţea de spălare de bani şi evaziune fiscală, au fost acuzați că au adus statului un prejudiciul de aproxiumativ 4,3 milioane de lei. 

Procurorii DIICOT dispuneau, în toamna anului 2015, trimiterea în judecată a șapte inculpați, patru libanezi și trei români. Este vorba de administratori sau reprezentanţi ai unor societăţi comerciale fantomă, „conectate“ la SC Avi Instant Târgu Jiu.

„Începând cu anul 2010, liderul grupării, cetățean britanic de origine libaneză, asociat unic și administrator la SC Sam Plus Internaţional SRL, a iniţiat şi coordonat atât direct, cât şi prin persoane interpuse, o serie de societăţi fantomă (SC Agro Delta Expres SRL, SC Fustok Impex SRL, SC Bordeaux Business SRL, SC Evolvo Trade SRL). Prin intermediul acestora se efectuau livrări către SC Avi Instant SRL Târgu Jiu, firmă coordonată de un alt membru al grupării“, au explicat anchetatorii.

Aceştia din urmă au mai susţinut că au fost identificate mai multe firme înmatriculate în Bulgaria. Către aceste firme ar fi fost făcute livrări cu caracter fictiv intracomunitar.

Prejudiciu de peste 4,3 milioane de lei

Procurorii DIICOT din Craiova au mai stabilit că marfa aparținând Avi Instant, cât şi marfa din alte surse, au fost tranzacţionate pe piaţa internă, fiind purtătoare de TVA. Colectarea TVA nu nu s-a făcut însă de agenţii comerciali implicaţi.
„În acte, aceste mărfuri erau folosite pentru diminuarea masei impozabile şi creşterea artificială a TVA-ului deductibil de către SC Avi Instant SRL în achiziţii fictive de la SC Agro Delta Expres SRL, SC Fustok Impex SRL, SC Bordeaux Business SRL, SC Evolvo Trade SRL. Atât mărfurile provenite din aceste achiziţii, cât şi cele provenite din producţia proprie erau vândute cu caracter fictiv de către SC Avi Instant SRL către patru societăţi comerciale din Bulgaria. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în valoare totală de 4.375.512 lei“, au mai precizat anchetatorii.

Șase persoane condamnate definitiv la Curtea de Apel Craiova

Cei şapte inculpaţi din acest dosar au fost trimişi în judecată în noiembrie 2015. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Gorj, instanţă care s-a pronunţat în mai 2018. Cei şapte inculpaţi au primit pedepse cuprinse între opt luni şi doi ani şi opt luni de închisoare. Toate pedepsele au fost cu suspendare.

Hotărârea Tribunaluli Gorj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Instanța s-a pronunțat pe 30 octombrie 2019.
Instanţa a dispus ca inculpatul Abdulmounim Alzaid să execute pedepsa de doi ani de închisoare. Restul inculpaţilor au rămas cu pedepsele cu suspendare. De asemenea, Curtea de Apel Craiova a dispus ca inculpaţii să achite şi obligaţiile fiscale accesorii datorate. Hotărârea Curții de Apel Craiova este definitivă.

Judecata continuă în dosarul „Avi Instant”

Între timp, în martie 2019, judecătorii craioveni au dispus disjungerea cauzei privind unul dintre inculpați.

”Având în vedere termenul lung acordat în cauză în vederea realizării procedurii de citare cu apelantul inculpat Moubarak Mahmoud Sleiman, nelegal îndeplinită la acest termen de judecată, pentru a nu se tergiversa soluţionarea cauzei în ceea ce le priveşte pe celelalte părţi, disjunge judecarea cauzei privind apelul declarat de apelantul inculpat Moubarak Mahmoud Sleiman”, a fost decizia instanței.

Acest dosar a primit numărul 339/54/2019, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 5 iunie 2019. De atunci, instanța nu a reușit să îl citeze pe inculpat. La termenul de ieri, 23 aprilie, instanța a amânat judecarea dosarului pentru data de 16 septembrie. Motivul este, ca și în alte rânduri, lipsa procedurii de citare față de inculpat.

Avi Instant, cumpărată cu 4,4 milioane de euro

În toamna anului 2017, Avi Instant, care era în faliment, a fost preluată de producătorul de carne Carmistin. Fosta companie Avicola Târgu-Jiu a fost cumpărată cu 4,4 milioane de euro. Tot atunci, Carmistin a anunțat că va investi mai multe milioane de euro în modenizare şi retehnologizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS