2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUnde și cum se poartă masca de protecție

Unde și cum se poartă masca de protecție

Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne, care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis, a fost publicat în Monitorul Oficial. Astfel, masca de protecție a devenit obligatorie în spațiile închise și în mijloacele de transport. Aceste măsuri sunt valabile pe durata stări de alertă, adică până pe data de 16 iunie.

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne, care a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial, are doar două articole.

În primul se precizează că masca de protecție este obligatorie în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul
de muncă. Al doilea articol obligă autoritățile publice, operatorii economici și profesioniștii să asigure, la intrarea în sediu, efectuarea triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor. Instrucțiunile generale se găsesc în anexa Ordinului.

Unde și cum se poartă masca de protecție

În anexa Ordinului amenintit se precizează din nou că ”masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații”.

Există și o serie de excepții. Astfel, angajatul care lucrează singur într-un birou nu este obligat să poarte mască. Sunt exceptate și persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare sau cele care desfășoară activități fizice intense.

Mai sunt exceptați prezentatorii TV și invitații lor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane. O altă categorie sunt ”vorbitorii în public”, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane. Condiția este să nu fie mai mult de 16 persoane în incintă. De asemenea, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani nu sunt obligați să poarte mască.

Utilizarea corectă a măștilor

Același Ordin prevede o serie de instrucțiuni privind utilizarea corectă a măștilor.

În primul rând, se precizează fatul că măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu spălarea frecventă a mâinilor. Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

De asemenea, masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori s-a deteriorat. Masca nu se atinge în timpul purtării. Dacă acest lucru s-a întâmplat, mâinile trebuie igienizate. După folosire, masca se aruncă imediat, după care se igienizează mâinile. Nu se recomandă reutilizarea măștilor medicale. În cazul apariției febrei, tusei și strănutului, purtarea măștii este recomandată și în spațiile deschise.

Triajul la intrarea în diverse incinte


În ceea ce privește triajul la intrarea într-o incintă a instituțiilor publice sau a unor firme, există o serie de obligații pentru angajați și pentru alte persoane.

Angajații își vor dezinfecta mâinile la intrarea în sediu. O altă măsură este măsurarea cu un termometru noncontact. Temperatura nu trebuie să depășească 37,3 grade C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute. Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade, plus prezența altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie.

Aceste măsuri sunt obligatorii și pentru alte persoane decât angajații. Diferența este că cei care au o temperatură mai mare de 37,3 grade no vor fi trimiși la medicul de familie. Le va fi refuzat accestul în respectiva incintă.

În plus, intrarea într-o incintă este permisă doar pentru persoanele care au motive justificate. În cazul în care este necesară doar predarea unor documente sau colete, aceast lucru se va face în afara incintei.

Toare aceste măsuri sunt valabile pe durata stării de alertă, adică până pe data de 16 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS