Judecătorii din Filiaşi au hotărât să-l condamne la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pe fostul primar al oraşului. Acesta din urmă a fost acuzat de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. În acelaşi dosar a fost condamnat la doi ani cu suspendare şi directorul economic al Primăriei Filiaşi la data faptelor. Iniţial, în iunie 2018, Judecătoria Filiaşi a dispus achitarea celor doi inculpaţi.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași anunțau, în martie 2016, trimiterea în judecată a edilului Nicolae Stăncioi şi a directorul Gheorghe Dragă.
Anchetatorii au susţinut că, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2014, edilul Stăncioi „nu a întreprins măsurile necesare pentru intentarea unei acțiuni civile la instanța competentă în vederea stabilirii noului nivel de redevență pentru cele zece spații medicale folosite de medicii de familie din cadrul Policlinicii Filiași, fapt ce a avut ca urmare încasarea unei redevențe inferioare celei existente pe piață“.
În acest fel, Primăria Filiași ar fi încasat o redevență de 1 euro/mp/lună, față de 2,8 euro/mp/lună, cât ar fi fost prețul pieței. Anchetatorii au mai susținut că, în acest fel, bugetul orașului a fost prejudiciat cu suma totală de 352.289 de lei.
De asemenea, edilul nu ar fi înaintat comisiei pentru vânzarea spațiilor medicale şase cereri formulate de un medic din Filiaşi.
În ceea ce îl privește pe directorul economic, acesta a fost acuzat că nu a întocmit o propunere de modificare a redevenței în funcție de legislația în vigoare. În octombrie 2014, Consiliul Local Filiași a emis hotărârea nr. 65, prin care redevența pentru cabinetele medicale a fost stabilită la 1,5 euro/mp/lună.
Condamnare după rejudecare
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Filiași în martie 2016. După mai bine de doi ani, în iunie 2018, instanţa s-a pronunţat. Cei doi inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunile reţinute de anchetatori. Judecătorii au reținut că faptele imputate inculpaților nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.
A urmat apelul, iar în decembrie 2018, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea dosarului de Judecătoria Filiaşi. Tot în decebrie 2018, dosarul s-a întors la Filiaşi. Instanţa a dispus condamnarea celor doi inculpaţi la sfârşitul lunii martie, anul acesta.
De data acesta, fostul edil a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Celălalt inculpat din dosar a primit o pedepasă de doi ani cu suspendare.
Instanţa a Iuat act de faptul că persoana vătămată Consiliul Local Filiaşi nu s-a constituit parte civilă. Hotărârea Judecătoriei Filiaşi a fost deja atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 29 iunie.
Achitări în primul dosar
În noiembrie 2015, cei doi inculpaţi au fost trimiși în judecată într-un alt dosar. Au fost acuzați de comiterea unor infracțiuni asimilate celor de corupție.
Pe scurt, anchetatorii au reţinut că Primăria Filiaşi a încheiat patru contracte prin care bugetului orașului ar fi fost prejudiciat cu suma totală de 96.463 de lei. În timpul urmăririi penale a fost recuperată suma de 42.081 de lei, iar Primăria Filiași s-a constituit parte civilă cu diferența de 54.382 de lei, sumă care trebuia recuperată de la APIA Dolj.
În martie 2018, tot după rejudecarea dosarului, instanţa din Filiaşi a dispus achitarea celor doi inculpaţi. Anchetatorii au formulat apel, iar în iulie 2018, Curtea de Apel Craiova a menţinut hotărârea Judecătoriei Filiaşi. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.