-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPeste 1.000 de criminali, eliberați condiționat

Peste 1.000 de criminali, eliberați condiționat

În perioada 2017-2019 au fost eliberați condiționat din pușcării 26.760 de deținuți. Cei mai mulți dintre ei au beneficiat de celebra lege a recursului compensatoriu. Mai bine de o treime dintre cei eliberați condiționat erau recidiviști, iar 11,83% dintre ei s-au întors în pușcărie. Aproape 8.000 dintre cei eliberați condiționat aveau codamnări pentru omor, tâlhărie și furt calificat. Ultimul astfel de caz a fost incendierea tinerei de 17 ani din Mehedinți de către un bărbat condamnat pentru cinci crime, eliberat condiționat anul trecut.

Un raport al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), citat de Hotnews, arată situația eliberărilor condiționate în perioada 2017-2019.

Astfel, în 2019 au fost eliberați condiționat 7.347 de deținuți. În 2018 au ieșit din pușcării în același fel 8.859 de deținuți. În 2017, numărul a fost de 10.554 deținuți.

Recursul compensatoriu

Potrivit ANP, din 19 octombrie 2017, când a început să producă efecte legea recursului compensatoriu și până la 23 decembrie 2019, când a fost aprobată, toate persoanele private de libertate au beneficiat de această lege.
În aceată perioadă s-au înregistrat 23.518 liberări: 4.174 de liberări la expirarea duratei pedepsei în termen și 19.344 de liberări condiționate, conform hotărârilor instanțelor de judecată.
ANP sublinează că au existat situații când o persoană a fost eliberată și a revenit de mai multe ori în penitenciar. În aceeași perioadă, s-au înregistrat 2.618 reveniri, ceea ce înseamă 11,13% din totalul liberărilor.

Infracțiuni „iertate” prin Legea recursului compensatoriu

Datele ANP conțin și un clasament al celor mai răspândite infracțiuni săvârșite de cei care au beneficiat de Legea recursului compensatoriu.

  • 1. Furt calificat – 3.803 liberări
  • 2. Tâlhărie calificată – 1.822 liberări
  • 3. Conducerea unui vehicul fără permis de conducere – 1.499
  • 4. Trafic și consum de droguri – 1.095
  • 5. Omor – 1.041

Criminalii, violatorii și tâlharii nu mai pot fi eliberați condiționat

Deputații au votat, miercuri, o lege inițiată de PNL, lege care prevede modificarea Codului penal astfel încât nu beneficiază de liberare condiționată persoanele condamnate pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor, tâlhărie calificată sau exploatarea cerșetoriei.

Proiectul a fost depus în iunie 2019, în procedură de urgență, tot pe fondul unor violențe comise de deținuți eliberați condiționat, dar a zăcut însă un an la sertar.

Ce prevede actul normativ de modificare a Codului Penal:

  • Nu beneficiază de liberare condiționată condamnatul aflat în executarea unei pedepse pentru săvârșirea uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 – 216, 218 – 221, 234 sau 236. Aceste articole se referă la omor, omor calificat, viol, coruperea sexuală a minorilor, tâlhăria calificată, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, exploatarea cerșetoriei.
  • Liberarea condiționată în cazul detenției pe viață poate fi dispusă numai dacă cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de închisoare.
  • În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiționată dacă cel condamnat a executat cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul condamnărilor la mai mult de 10 ani închisoare.
  • În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiționată, după executarea efectivă a două treimi din durata pedepsei, în cazul condamnărilor la mai puțin de 10 ani de închisoare, respectiv a cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul celor condamnați la mai mult de 10 ani închisoare, dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute în alin. (1) lit. b).

Criminali eliberați condiționat

Un deținut, indiferent de infracțiunile pentru care a fost condamnat, poate fi eliberat condiționat după ce execută două treimi din pedeapsă. În legislația din România nu există nicio interdicție pentru eliberarea condiționată a unor condamnați aflați pentru a doua, a treia sau a cincea oară într-o astfel de situație, așa cum este cazul lui Ion Turnagiu, care a săvârșit cinci crime și, după ce a fost eliberat condiționat, i-a dat foc unei tinere de 17 ani.

Problema eliberărilor condiționate a revenit în discuție, ca de fiecare dată în ultimii ani, pe fondul unei noi fapte cu violență comise de un deținut pus în libertate înainte de termen.
Este vorba despre un bărbat de 46 de ani, condamnat la închisoare pe viață pentru cinci crime săvârșite în 1993, la vârsta de 18 ani. A fost eliberat condiționat în luna mai 2019 de Tribunalul Mehedinți, după ce, cu o lună înainte, Judecătoria Drobeta Turnu Severin îi respinsese cererea de eliberare condiționată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS