Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, săptămâna trecută, să respingă apelul formulat de ANIF în dosarul în care au fost deferiți justiției mai mulți funcționari publici de la Primăria Podari. În urmă cu un an, Tribunalul Dolj a constatat că faptele reținute de procurorii DNA s-au prescris între timp.
Procurorii DNA anunțau, în decembrie 2015, trimiterea în judecată a primarului şi viceprimarul comunei Podari la acea dată, dar şi de secretara primăriei. În acelaşi dosar a mai fost deferit justiţiei șeful Serviciului Taxe, arhitecta-șefă, un arhitect și un inginer. Printre infracțiunile care ar fi fost comise de cei șapte inculpați s-au numărat abuzul în serviciu, falsul intelectual, înșelăciunea sau uzul de fals.
Retrocedarea unui teren, în vizorul procurorilor DNA
Anchetatorii au susținut că, în cursul anului 2008, primarul comunei ar fi retrocedat în mod abuziv un teren al ANIF Dolj din Podari.
”Inculpatul G.C., în calitate de primar al comunei Podari și președinte al Comisiei pentru analiza notificărilor conform Legii nr. 10/2001, a emis în mod abuziv o dispoziție prin care a aprobat restituirea suprafeței de 5.000 mp unei persoane. La data de 30 iunie 2008, a pus-o pe aceasta în posesie cu suprafața de 5.000 mp în intravilanul comunei Podari, întocmind și semnând un proces-verbal, alături de inculpatul P.P., viceprimar al aceleiași localități, cu toate că persoana respectivă nu a fost prezentă, iar comisia nu s-a deplasat efectiv în teren și nu a procedat la efectuarea de măsurători”, au susținut anchetatorii.
Ulterior, în ianuarie 2010, terenul a fost cumpărat de șeful Serviciului Taxe. Acesta din urmă ar fi făcut demersuri pentru a intra în proprietatea unor imobile ale ANIF. Imobilele erau amplasate chiar pe terenul retrocedat în anul 2008. În final, în iulie 2010, clădirile au fost vândute unui cumpărător de bună-credință, cu suma de 106.000 de euro.
Faptele s-au prescris între timp
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 16 decembrie 2015, iar în iunie, anul trecut, instanţa s-a pronunţat. Judecătorii doljeni au constatat că faptele reţinute în sarcina inculpaţilor s-au prescris, aşa că au dispus încetarea procesului penal faţă de șase inculpați. În cazul fostului primar, instanţa a dispus încetarea procesului penal ca urmare a decesului acestuia.
În schimb, trei dintre inculpați au fost sancţionaţi cu câte o amendă administrativă de 700 de lei. În schimb, un altul a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei. Instanţa a mai constatat că prejudiciul adus ANIF a fost achitat între timp şi a dispus anularea mai multor înscrisuri.
Sentință definitivă la Curtea de Apel Craiova
Hotărârea instanţei a fost atacata cu apel de ANIF la Curtea de Apel Craiova. Săptămâna trecută, instanța a dat o sentință definitivă în acest dosar. Judecătorii craioveni au respins acțiunea formulată de ANIF, așa că procesul în acest dosar s-a încheiat.