Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus, vineri, arestarea preventivă a doi funcționari din Drobeta Turnu Severin. Este vorba de șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți și directorul executiv al Direcției Cadastru din cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin. Procurorii DNA susțin că cei doi funcționari au cerut mită pentru a retroceda un teren unei persoane. Unul dintre inculpați ar fi obținut un teren de 1.000 mp, iar celălalt suma de 30.000 de euro.
Potrivit procurorilor DNA din Craiova, infracțiunile au fost comise de inculpați în legătură cu un teren intravilan din Drobeta Turnu Severin.
”Inculpatul V.C., în calitatea sus menționată, ar fi cerut și ar fi primit o sumă de bani de la o persoană (martor), pentru a face demersurile administrative pe care le avea în atribuție, astfel încât persoana respectivă să poată intra în posesia unui teren de 5.000 mp în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin. Persoana respectivă era îndreptățită să intre în posesia suprafeței de teren ca moștenitor, după ce câștigase in instanță dreptul de reconstituire.
Concret, în schimbul banilor, inculpatul Vintilă Constantin ar fi formulat, în numele persoanei îndreptățite, o cerere pentru punerea în posesie cu terenul de 5.000 mp și pentru a-i facilita emiterea unei hotărâri favorabile de către Comisia de fond funciar”, au explicat anchetatorii.
Presiuni pentru obținerea unor parcele de teren
Anchetatorii mai susțin că inculpatul a încercat să obțină de la aceeași persoană o parcelă de 1.000 de metri pătrați.
”După ce ar fi formulat și depus cererea menționată, inculpatul V.C. ar mai fi pretins, în cursul anului 2019, de la aceeași persoană, și cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp pentru sine. În schimb, acesta s-ar fi angajat să asigure eliberarea efectivă a titlului de proprietate și punerea în posesie efectivă cu terenul de 5.000 mp situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Ca urmare a presiunilor constante exercitate de inculpatul Vintilă Constantin în perioada mai – iunie 2020 asupra persoanei îndreptățite, aceasta a încheiat la notar, la data de 9 iunie 2020, un contract de dezmembrare a suprafeței de 5.000 mp teren și de vânzare-cumpărare a unei părți de 1.000 mp de teren către inculpatul Vintilă Constantin. În realitate, contractul respectiv fusese încheiat și autentificat doar pentru a masca bucata de teren de 1.000 mp ce urma sa fie cedată funcționarului, drept mită”, au mai precizat procurorii DNA.
Flagrant la Prefectura Mehedinți
Tot în 2019, al doilea inculpat din acest dosar ar fi încercat să obțină o parcelă de 1.000 mp de la aceeași persoană.
”Pentru finalizarea cu succes a procedurii administrative de reconstituire a dreptului de proprietate, și inculpatul P.I.C., director executiv al Direcției de Cadastru și Fond Funciar din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin ar fi pretins de la aceeași persoană, în cursul anului 2019, prin intermediul inculpatului Vintilă Constantin, cedarea cu titlu gratuit a unei suprafețe de 1.000 de mp. În perioada 1 – 9 iulie 2020, s-ar fi convenit ca, în locul transferării gratuite a bucății de teren de 1.000 mp, inculpatul Preduț Iancu Cătălin să primească efectiv o sumă de bani în numerar – 30.000 de euro”, au precizat anchetatorii.
Joi, pe 9 iulie, direcotul de la Direcția Cadastru a fost prins în flagrant, în timp ce primea suma de 30.000 de euro. Flagrantul a avut loc în biroul șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Mehedinți.
”La data de 9 iulie 2020, pentru sprijinul acordat persoanei îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate, inculpatul P. I.C. ar fi primit banii pretinși, respectiv 30.000 de euro, în biroul inculpatului V.C., împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se mai arată în comunicatuș emis de DNA Craiova.
Funcționari arestați pentru o mită de 30.000 de euro
Vineri, cei doi inculpați au fost duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis solicitarea procurilor DNA si a dispus arestarea inculpaților. Mandatele de arestare preventivă au fost emise pe perioada 10 iulie – 8 august, inclusiv.
Hotărârea instanței poate fi contestată de inculpați la Curtea de Apel Craiova.
Cei doi funcționari sunt acuzați de luare de mită, spălare de banilor și complicitate la luare de mită, respectiv luare de mită.