Un băiat de 14 ani din judeţul Bacău, cu afecţiuni renale grave, va duce o viaţă normală după ce părinţii unui copil în vârstă de 10 luni aflat în moarte cerebrală la un spital din Cluj au fost de acord să doneze organele, operaţia reprezentând o premieră medicală pentru România, deoarece este vorba de cel mai mic donator în moarte cerebrală înregistrat până acum la noi în ţară, relatează Agerpres.
Pentru salvarea băiatului de 14 ani, medicii şi pediatrii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi au stat, duminică, mai bine de şapte ore în blocul operator.
Conf. univ. dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi, a declarat că transplantul renal a fost posibil după ce la Cluj o tragedie a făcut ca un bebeluş de 10 luni să devină salvatorul mai multor persoane. După ce bebeluşul a intrat în moarte cerebrală, părinţii au găsit puterea necesară de a trece peste această dramă şi au fost de acord să aducă o rază de speranţă în viaţa altor persoane aflate în suferinţă şi să îi ajute să aibă o şansă la o viaţă mai bună.
La nici 24 de ore de la efectuarea transplantului renal, Sorina Giosanu, mama copilului care a beneficiat de transplantul renal, se declară a fi fericită.
„Ieri, până am primit vestea că este bine am „clocotit”. Nu e uşor. L-au luat la 05.30 dimineaţa şi până dincolo de prânz a fost în sala de operaţii. A fost foarte greu. Foarte greu”, a spus mama lui Gabriel, copilul care a beneficiat de transplantul renal.
Deşi mama nu şi-a pierdut nicio clipă optimismul, lui Gabriel i-a fost teamă să mai creadă că într-o zi va scăpa de calvarul dializei şi va putea să se joace alături de alţi copii.
„Inima de mamă mi-a dat puterea de a fi optimistă. Dacă eşti mamă, simţi şi simţeam că de data asta va fi. El nu prea credea. Zicea „nu e adevărat, nu sunt eu norocos”, dar de data asta a fost”, povesteşte mama băiatului.
Ea a spus că atunci când fiul său Gabriel avea vârsta de 7 ani a aflat că suferă de o maladie gravă în timpul unui control de rutină care trebuia făcut înainte de începerea primului an de şcoală.
Vestea că fiul ei este compatibil şi poate intra în sala de operaţie i-a adus femeii bucurie, dar şi tristeţe.
Acum, după o perioadă de recuperare, băiatul îşi va putea îndeplini visul de a ieşi afară să joace fotbal alături de alţi copii.
Transplantul renal făcut la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi nu este prima intervenţie medicală de acest fel.
Medicii de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” spun că transplantul a fost făcut cu ajutorul celui mai mic copil aflat în moarte cerebrală din România de până acum.
Intervenţia chirurgicală a durat mai bine de cinci ore
Medicul a spus că intervenţia chirurgicală a durat mai bine de cinci ore, timp în care au fost transplantaţi ambii rinichi cu tot cu aortă, cu vena cavă, şi tot ansamblul deoarece pentru a trata o afecţiune renală polichistică mai veche a fost nevoie să se facă în urmă cu mai mulţi ani o nefrectomie, iar rinichiul stâng a fost extirpat pentru că era şi el afectat.
Post operator, băiatul care a beneficiat de transplantul renal se simte bine, evoluţia stării lui de sănătate fiind una pozitivă.
„Copilul este bine, urinează, sperăm să fie evoluţia foarte bună în continuare şi cei doi rinichi să reuşească să asigure o funcţie renală normală”, a mai spus dr Moroşanu.