-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDezastrul ecologic din Mauritius s-a amplificat. Nava din care se scurgea petrol s-a rupt în două

Dezastrul ecologic din Mauritius s-a amplificat. Nava din care se scurgea petrol s-a rupt în două

-

Nava din care s-au scurs peste 1.000 de tone de petrol în apele curate de pe coasta insulei Mauritius s-a rupt în două, după cum a anunțat operatorul japonez al petrolierului, potrivit metro.

Nava deținută de o companie japoneză s-a ciocnit în 25 iulie de un recif de corali din estul insulei, în apropierea rezervației Blue Bay Marine Park, unde apele „impecabil de curate” reprezintă o binecusnoscută atracție turistică pentru cei care doresc să facă plajă în acest paradis tropical.

Imaginile aeriene indică amploarea pagubelor (Imagine: AFP)

Eforturi uriașe de a scoate petrolul din nava eșuată în Mauritius

Aproape toate cele 3.000 de tone de petrol rămase în vas au fost pompate de pe navă până în 15 august, într-un efort nemaiîntâlnit la care au participat inclusiv o mulțime de localnici care depind de turismul și așa grav afectat de pandemia de COVID-19.

Voluntarii colectează petrolul scurs pentru a încerca să protejeze renumitele sanctuare ale faunei sălbatice (imagine: Getty)

În momentul rupturii, la bordul navei se mai aflau însă 90 de tone petrol care cel mai probabil s-au scurs în apele turcoaz.

Un oficial de poliție a afirmat, sub protecția anonimatului, că echipele de salvare intenționează să extragă din mare două treimi din partea din față a navei, folosind două remorchere, pentru a evita daune suplimentare asupra coastei statului Mauritius. Porțiunea este însă lipită de recif, iar oficialii nu au stabilit încă cum ar putea să o scoată, a spus sursa citată de AFP.

Muncitorii colectează petrolul scurs pe plaja din Riviere des Creoles (Imagine: Getty Images)

Critici puternice la adresa autorităților din Mauritius

Accidentul ecologic din Mauritius a adus critici puternice la adresa Guvernului din țara insulară cu aproximativ 1,3 milioane de locuitori care se bazează în principal pe turism. Prim-ministrul Pravind Jugnauth a fost criticat pentru că nu a luat măsuri concrete care să limiteze dezastrul ecologic.

Apa poluată pe plaja de lângă Parcul marin Blue Bay, în largul coastei sud-estului Mauritius (Imagine: Getty Images)

Nagashiki, proprietarul navei, s-a angajat să răspundă „sincer” la cererile de compensare a daunelor produse mediului marin.

Ministrul japonez pentru Mediu, Shinjiro Koizumi, a declarat că intenționează să trimită o echipă de experți în Mauritius, având în vedere „criză semnificativă care ar putea duce la pierderea biodiversității”.

Un muncitor își ține brațele acoperite cupetrol după ce a stâns alge pe plajă (Imagine: EPA)

Și Franța a trimis sprijin pentru a limita pierderile.

Mii de mauritani s-au oferit voluntari zi și noapte pentru a curăța apele albastre vestite în trecut va fiind „extrem de curate și limpezi”, dar murdărite acum de petrol.

Deversarea petrolului nu este doar un dezastru ecologic pentru Mauritius, ci și economic, în contextul în care țara se bazează mult pe turism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Radiografia voturilor din Craiova şi Oltenia, în primul tur...

Craiova se întoarce către alternativa de dreapta, oferindu-i un...

ȘTIRI GdS