6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCandidaţi ai PSD, respinşi de instanţele de judecată

Candidaţi ai PSD, respinşi de instanţele de judecată

Instanţele de judecată au respins candidaturile mai multor persoane aruncate de PSD în cursa electorală, în judeţul Dolj. Este vorba de candidaţii pentru postul de primar din Calafat, Drăgoteşti, Poiana Mare, Pieleşti şi Işalniţa. Aceeaşi situaţie este şi în comuna doljeană Sălcuţa, unde a fost respins însă candidatul liberalilor. Cei mai mulţi au pierdut procesele cu ANI şi au interdicţie de a exercita o funcție sau o demnitate publică.

Gazeta de Sud a prezentat situaţia candidatului PSD din comuna doljeană Işalniţa. Pe scurt, deşi a fost declarat incompatibil de ANI, Ovidiu Flori a încercat să candideze pentru un nou mandat de primar din partea PSD. Biroul Electoral de Circumscripţie Işalniţa a validat candidatura lui Ovidiu Flori.

Ulterior, PNL a mers la Judecătoria Craiova, unde au avut câştig de cauză. Instanţa a anulat hotărârea Biroului Electoral de Circumscripţie din Işalniţa şi a respins dosarul de candidatură a lui Flori.
Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel la Tribunalul Dolj. Pe 12 august, instanţa a respins apelul formulat de Ovidiu Flori, aşa că acesta nu mai poate candida la funcţia de primar.

Aceeaşi situaţie şi la Calafat

Reprezentanţii PNL au contestat în instanţă şi candidatura lui Mihai Cotea la Primăria Calafat. Acesta a fost declarat incompatibil de ANI şi are interdicţie de a exercita o demnitate publică în perioada iunie 2018-iunie 2021.
Iniţial, Judecătoria Calafat a respins acţiunea liberalilor ca neîntemeiată.
PNL a formulat apel, iar pe 16 august, Tribunalul Dolj s-a pronunţat. Judecătorii doljeni au admis apelul liberalilor şi au respins candidatura lui Cotea.

„Admite apelul. Schimbă în totalitate sentinţa apelată, în sensul că admite contestaţia dedusă judecaţii. Anulează în totalitate hotărârea nr.3/13.08.2020 emisă de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 3 Calafat privind admiterea propunerii de candidatură a numitului Cotea Mihai pentru functia de primar al Municicpiului Calafat şi, în consecinta, respinge candidatura acestuia”, se arată în hotărârea instanţei.

Aceeaşi instanţă a respins şi candidatura lui Cotea pentru funcţia de consilier local.

Candidaţii PSD de la Pieleşti şi Drăgoteşti, respinşi de instanţe

Liberalii au avut câştig de cauză şi în cazul candidaţilor PSD de la Pieleşti şi Drăgoteşti.
Astfel, Dan Viorel Dică a pierdut definitiv procesul cu ANI în februarie, anul acesta. Potrivit legii, are interdicţie de a ocupa o funcţie sau demnitate publică timp de 3 ani, până în februarie 2023.
Anul acesta şi-a depus candidatura pentru încă un mandat de primar, însă a fost contestat de PNL şi PRO România. Pe 16 august, instanţa a admis contestaţia.

„Desfiinţează Hotărârea nr. 1/15.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 80 Pieleşti şi, pe fond, respinge candidatura domnului Dică Dan-Viorel la funcţia de Primar al Comunei Pieleşti”, a dispus Judecătoria Craiova. Hotărârea instanţei nu a fost atacată cu apel.

PNL a contestat şi candidatura lui Dumitru Dincă la funcţia de primar a comunei Drăgoteşti. Liberalii au avut câştig de cauză şi la Judecătoria Craiova şi la Tribunalul Dolj.
Dumitru Dincă a fost declarat incompatibil de ANI şi are interdicţie de a ocupa o deminitate publică pe perioada octombrie 2019 – octombrie 2022.

Marin Vintilă nu pote fi nici consilier la Poiana Mare

Edilul din Poiana Mare, Marin Vintilă, a fost găsit în conflict de interese de ANI. A pierdut procesul cu ANI în decembrie 2019 şi are interdicţie de a ocupa o funcţie publică în perioada februarie 2020-februarie 2023.
Şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar, însă Biroul Electoral din Poiana Mare i-a respins candidatura.
Vintilă a contestat, fără succes însă, hotărârea Biroului Electoral.
Ulterior, PNL a contestat candidatura lui Marin Vintilă la funcţia de consilier local. Instanţa a admis acţiunea liberalilor pe 13 august.

„Desfiinţează în parte Hotărârea nr. 2 din 12.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 85 Poiana Mare, jud. Dolj, de admitere a candidaturii numitului Vintilă Marin din partea PSD pentru funcţia de consilier local al Comunei Poiana Mare şi, în consecinţă, respinge candidatura sus-numitului”, se arată în hotărârea Judecătoriei Calafat.
A urmat apelul, iar pe 15 august, Tribunalul Dolj a respins acţiunea edilului Vintilă.

Candidatul PNL, respins la Sălcuţa

Instanţele de judecată au respins şi candidatura lui Andrei Marinescu la funcţia de primar al comunei Sălcuţa.
„Admite contestaţia împotriva admiterii candidaturii pârâtului Marinescu Andrei, formulată de contestatoarea Giurcă Aurica. Admite contestaţia împotriva admiterii candidaturii pârâtului Marinescu Andrei, formulată de contestatorul Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor-Organizaţia Judeţeană Dolj. Anulează Hotărârea nr. 3/2020 emisă de Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale nr. 92 Sălcuţa, judeţul Dolj, prin care s-a admis candidatura pentru funcţia de primar al comunei Sălcuţa a pârâtului Marinescu Andrei”, a dispus instanţa.
Judecătoria Craiova a anulat şi hotărârea prin care a fost acceptată candidatura lui Marinescu la o funcţie de consilier local.

PNL a formulat apel, iar pe 16 august, Tribunalul Dolj i-a respins acţiunea.
În noiembrie 2016, Marinescu a fost condamnat definitiv la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Ce spune legea

Legea care stabileşte regimul incompatibilităţilor lasă loc de interpretare. Este vorba despre articolul 25, alineatul 2 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
„ Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, prevede Legea 176/2010.

Cu alte cuvinte, legea nu prevede o interdicţie de a candida persoanelor găsite în conflict de interese sau incompatibilitate.
De altfel, Ovidiu Flori a explicat pentru GdS că, potrivit Constituţiei şi legislaţiei în vigoare, are dreptul să candideze. Urma să vadă ce se va întâmpla în privinţa exercitării în sine a mandatului de primar în cazul în care ar câştiga alegerile.

Motivarea instanţei

Instanţa de judecată susţine însă că ar fi nefiresc ca o persoană să candideze, deşi are interdicţie de a ocupa funcţia pentru care candidează. De exemplu, în cazul lui Dumitru Dincă, instanţa a susţinut că Înalta Curte a tranşat această situaţie.
„În ceea ce privește faptul că pârâtul poate candida ar însemna să se eludează dispoziţiile Legii 176/2010, lăsând-o eliptica de efecte. Ce s-ar întampla în situaţia în care, admiţându-se candidatura persoanei incompatibile, aceasta ar câştiga alegerile şi ar fi în postura să exercite funcţia eligibilă pentru care se afla în stare de incompatibilitate”, se arată în hotărârea instanţei.

Judecătoria Craiova a mai constatat că „finalitatea procedurilor electorale vizează tocmai ocuparea funcție publice elective pentru care apelantul are interdicţie stabilită prin hotărârea judecatorească, fapt care contravine legii şi lasă lipsit de fundament logico-juridic legea în sine, şi contravine totodată interesului public legitim, dreptul cetăţenilor de alege persoane cu integritate”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS