5.6 C
Craiova
vineri, 15 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentOpozanta belarusă Maria Kolesnikova, arestată la graniţa cu Ucraina

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, arestată la graniţa cu Ucraina

Maria Kolesnikova, ultima din cele trei opozante ale lui Lukaşenko care mai rămăsese în ţară, a fost reţinută azi-dimineaţă la graniţa cu Ucraina, după ce a încercat să părăsească ţara, au relatat televiziunea de stat din Belarus şi agenţia de presă oficială Belta, scrie agerpres, citând mass-media europene.

Răpită, apoi arestată

„Maria Kolesnikova a încercat să părăsească ilegal teritoriul Republicii Belarus, dar a fost reţinută la frontieră“, a relatat agenţia oficială de ştiri Belta pe reţeaua socială Telegram, precizând că alţi doi opozanţi ruşi, Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov, au reuşit să treacă graniţa şi se află în Ucraina.

Poliţia de frontieră din Belarus a declarat că opozanta este „în prezent reţinută”.

După ce luni martori oculari au relatat că bărbaţi mascaţi au răpit-o de pe stradă şi au băgat-o într-o dubă, televiziunea de stat susţine că Maria Kolesnikova a fost dată jos dintr-o maşină în timp ce încerca să treacă graniţa în Ucraina azi-dimineaţă, relatează BBC.

Relatarea a venit după ce cu puţin timp înainte un responsabil al poliţiei de frontieră din Belarus, citat de Reuters, spusese că trei membri ai opoziţiei, între care şi Maria Kolesnikova, ar fi trecut controlul la un punct de frontieră cu Ucraina, relatează Agerpres.

Înscenare a poliţiei?

Pe de altă parte, o sursă a agenţiei Interfax din anturajul opoziţiei de la Minsk a declarat că cei trei ar fi fost duşi la graniţă direct din arestul poliţiei şi forţaţi să părăsească ţara. „Nici Anton Rodnenkov, nici Ivan Kravţov, nici Maria Kolesnikova nu intenţionau să părăsească ţara. Erau categoric împotrivă. Toţi au ajuns la frontiera cu Ucraina după ce au fost reţinuţi. Ei au fost duşi acolo direct din centrul de arest preventiv şi, la fel ca în cazul Olgăi Kovalkova, au fost forţaţi să părăsească ţara“, a declarat interlocutorul Interfax.

Consiliul de Coordonare – un organism de supraveghere înfiinţat de opoziţie după alegerile considerate fraudate din 9 august – din care opozanta făcea parte, a declarat că nu ştie unde se află Kolesnikova şi că au mai dispărut alţi doi membri: secretarul de presă şi secretarul executiv.

Ministerul belarus de interne a spus că nu are informaţii despre faptul că membri ai Consiliului ar fi fost reţinuţi.

„Sunt singura dintre noi trei (Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziţiei la alegeri, şi Veronika Ţepkalo – n.r.) care se află încă aici. Trebuie să fii aici ca să înţelegi cu adevărat ce se întâmplă“, spunea Kolesnikova luna trecută, într-un interviu pentru BBC Rusia.

Ea s-a referit la protestele din ţară ca la o „luptă pentru demnitate umană şi respect de sine”, şi nu pentru putere, şi a spus că a decis împreună cu echipa ei să nu apeleze la gărzi de corp. „Oricât de mulţi am avea, nu ne-ar folosi la nimic în faţa unui contingent al poliţiei antirevoltă care s-ar hotărî să ne oprească. Ştim cu toţii de ce este capabilă poliţia”, spunea ea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS