-1.9 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentAmendă de 40.000 de lei pentru un depozit de deşeuri

Amendă de 40.000 de lei pentru un depozit de deşeuri

Comisarii Gărzii de Mediu au dispus, joi, amendarea cu suma de 400.000 de lei a operatorului unui depozit de deşeuri, unde a izbucnit un incendiu. Garda de Mediu susţine că, după stingerea incendiului, au fost descoperite grave abateri privind gestionarea deşeurilor. Incendiul a avut loc miercuri dimineaţa, la un depozit de deşeuri de pe Calea Severinului din Craiova.

Pompierii doljeni au fost solicitaţi să intervină, miercuri dimineaţa, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozit de deşeuri de pe Calea Severinului. După stingerea incendiului, pompierii au constatat că au ars aproximativ 6 tone de materiale plastice.
„La sosirea echipajelor de pompieri, incendiul se manifesta cu violenta la mase palstice depozitate langă un gard, fără pericol de propagare. Au ars mase plastice depozitate în 60 de baloti a câte 100 kg fiecare, anvelope auto aproximativ 30 de bucăţi. Cauza probabilă de izbucnirea a incendiului a fost un foc deschis în spaţii deschise”, au precizat reprezentanţii ISU Dolj.

Amendă de 40.000 de lei şi măsuri de remediere

Joi, Garda de Mediu Dolj a anunţat că au fost descoperite mai multe nereguli la depozitul cu pricina. Acesta este şi motivul pentru care a fost aplicată amenda maximă prevăzută de Legea privind gestionarea deşeurilor.

„Comisarii de mediu s-au autosesizat de aparitia unui fum negru în zona fabricii de bere de pe Calea Severinului. Ajunşi în zonă, au constatat un incendiu în desfăşurare pe amplasamentul unui colector de deşeuri. Pentru stingerea incendiului a intervenit Formaţia de Pompieri Işalnita, cu un dispozitiv de16 pompieri şi două autoutilitare. Incendiul a fost stins în aproximativ o jumatate de oră. A ars o cantitate de aproximativ 6.000 kg de matriale plastice. În urma finalizării verificărilor s-a reţinut grave abateri de la prevederile Legii 211/2011 privind gestionarea deşeurilor, motiv pentru care operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 40.000 lei şi au fost impuse măsuri de remediere”, au explicat reprezentaţii Gărzii de Mediu.

Sesizare sau autosesizare?

Cele comunicate de Garda de Mediu Dolj sunt contrazise de un bărbat. Acesta susţine că a anunţat comisarii de mediu despre incendiu, însă i s-a transmis să sune la pompieri.
„S-au autosesizat? În jurul orei 10.00 am sunat eu și domnul care a răspuns a zis că nu e de competenţa gărzii de mediu, să sun la pompieri. Bine măcar că acum a venit și cineva de la Garda de Mediu. Craiova a ajuns cel mai poluat oraș din nepăsarea unora. Ce ar trebui să mai facem? Pai dacă vă anunță cineva de probleme reale, mai putem vorbi de autosesizare?”, a scris bărbatul.

Potrivit Legii 211/2011, unitățile care valorifică deșeurile sunt obligate să dețină spații special amenajate. Asta pentru reducerea riscului pentru sănătatea umană și deteriorării calității mediului.
De asemenea, aceste unităţi sunt obligate să evite formarea de stocuri de deșeuri care ar putea genera fenomene de poluare a mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS