8.4 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentArmenia şi Azerbaidjanul se luptă iar în Nagorno-Karabah

Armenia şi Azerbaidjanul se luptă iar în Nagorno-Karabah

Tensiuni extreme în Caucaz, între Armenia și Azerbaidjan. Se duc lupte în regiunea autonomă Nagorno Karabakh, unde armata azeră a bombardat mai întâi pozițiile forțelor de independență armene, care atacaseră în timpul nopții, și apoi au lansat o contraofensivă, transmite ansa.

Legea marţială şi mobilizare generală

Separatiștii armeni din regiunea autonomă azeră Nagorno Karabakh au declarat legea marțială și „mobilizarea generală”, după ce forțele armate azere au lansat o contraofensiva. Între timp, atât guvernul de la Baku, cât și rebelii separatişti susțin că luptele care au loc din zorii acestei dimineți în Nagorno Karabakh provoacă „multe victime“ în rândul populației civile.

În zori, forțele azere au început o ofensivă în disputata regiune autonomă Nagorno Karabakh, pentru a „neutraliza forțele de război din Armenia și a proteja populația civilă”, potrivit guvernului de la Baku.

Guvernul de la Erevan nici măcar nu a încercat să-și ascundă obiectivele: „Suntem cu toții uniți în spatele statului și armatei noastre (…) și vom câștiga. Trăiască glorioasa armată armeană“, a postat pe Facebook premierul armean Nikol Pashinyan, după vestea doborârii de către rebelii pro-armeni a două elicoptere azere.

Un conflict mocnit, vechi de 30 de ani

Aceasta este cea mai gravă criză armeno-azeră din 2016. Cele două foste republici sovietice caucaziene au purtat un război sângeros prin procură în anii 1990, în care s-au pierdut 30.000 de vieţi omeneşti. Aceasta s-a întâmplat după ce separatiştii armeni au preluat controlul asupra regiunii azere Nagorno Karabakh, în 1991, la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Un acord de încetare a focului între cele două țări este în vigoare din 1994, dar acestea nu au ajuns niciodată la pace, în ciuda medierii Statelor Unite, Franței și Rusiei prin așa-numitul Grup Minsk.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS