3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentPaginile web ale unor bănci din Lituania și Estonia, falsificate de români

Paginile web ale unor bănci din Lituania și Estonia, falsificate de români

Procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus, ieri, reținerea a trei inculpați suspectaţi de comiterea de infracţiuni informatice. Anchetatorii susţin că suspecţii au falsificat paginile web ale unor banci din Lituania şi Estonia. Cu ajutorul datelor obţinute de la clienţii bănicilor, inculpaţii au reuşit să transfere diverse sume de bani din conturile acestora. Prejudiciul este estimat la suma de 200.000 de euro. În plus, au fost blocate transferuri de peste 300.000 de euro.

Anchetatorii susţin că, „în cursul anului 2019, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice. În fapt, în baza aceleiași rezoluții infracționale, membrii grupării au falsificat paginile web ale unor bănci din Lituania și Estonia, după care au trimis prin mesaje SMS clienților băncii link-urile către paginile clonate, în scopul de a procura datele de acces ale clienților la aplicația care permite, printre altele, accesul online la conturile bancare. Persoanele vătămate introduceau datele solicitate pe pagina falsificată și, simultan, membrii grupului infracțional preluau aceste date pentru a se autentifica pe pagina reală a băncii.
După ce victimele introduceau datele necesare autentificării era simulată o eroare de operațiune, iar pagina de internet falsă a băncii era închisă”.

Peste 600 de păgubiţi în acest dosar


Procurorii DIICOT mai spun că, odată obținute datele clienţilor, inculpații au accesat ilegal conturile mai multor victime. Aşa au reușit să transfere, în repetate rânduri, sume de bani din conturile bancare.
Prejudiciul cauzat celor peste 600 de părți vătămate se ridică la peste 200.000 de euro. De asemenea transferuri de peste 300.000 de euro au fost blocate de către băncile prejudiciate.

În cursul zilei de luni, anchetatorii au efectuat cinci percheziții domiciliare în București. De la locuinţele suspecţilor au fost ridicate mai multe laptopuri telefoane, carduri bancare și documente bancare și olografe. După audieri, anchetatorii au dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a trei suspecţi.


Acțiunea a fost efectuată în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), încheiat în cursul anului 2020, la nivelul Eurojust. Echipa este formată din procurori DIICOT şi autoritățile judiciare din Lituania și Estonia.
Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS