Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins, vineri, contestaţia formulată de DIICOT împotriva unei hotărâri a Tribunalului Dolj, instanţă care a dispus plasarea sub control judiciar a unui cetăţean italian de 68 de ani. Acesta din urmă şi alţi patru suspecţi sunt acuzaţi că au indus în eroare 24 de persoane cu ocazia vânzării unor apartamente. Potrivit anchetatorilor, în acest dosar de înşelăciune prejudiciul este de peste un milion de euro.
Procurorii DIICOT din Craiova anunţau, pe 25 septembrie, reţinerea unui cetăţean italian suspectat de comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune. Anchetaorii au susţinut atunci că inculpaţii din acest dosar au indus în eroare mai multe persoane cu ocazia vânzării unor apartamente.
Itaianul acuzat de înşelăciuni cu imobile rămâne sub control judiciar
Pe data de 23 septembrie, procurorul de caz a dispus reţinerea cetăţeanului italian pe o perioadă de 24 de ore. O zi mai târziu, inculpatul a fost dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare prebentivă. Instanţa nu a fost de acord cu solicitarea anchetatorilor şi a dispus plasarea sub control judiciar a inculpatului.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată de anchetatori la Curtea de Apel Craiova. Instanţa s-a pronunţat vineri, pe 2 octombrie. Judecătorii craioveni au respins acţiunea DIICOT, aşa că inculpatul rămâne în continuare sub control judiciar.
„Respinge ca nefondată contestaţia formulată de DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împotriva încheierii din 24 septembrie 2020, pronunţată de Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. 6415/63/2020/a1, privind pe inculpatul Ioele Vicenzo”, a dispus instanţa.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.
Afacerile imobiliare, anchetate încă din 2016
Gazeta de Sud a relatat încă din 2017 despre afacerile imobiliare din Craiova ale italianului de 68 de ani. În plasa omului de afaceri ar fi picat oameni de afaceri, funcţionari, avocaţi, judecători şi procurori. Afacerea “Romain Rolland” a fost prima despre care GdS a relatat. Pe strada amintită, aflată în centrul oraşului, firma italianului a ridicat un bloc de locuinte. În schimbul terenului de sub bloc, proprietarul trebuia să primească o parte din apartamente. Lucrul acesta nu s-a întâmplat şi s-a ajuns la proces. La mijloc au fost prinşi clienţii care au cumpărat apartamente.
Altă afacere controversată se referă la un bloc contruit pe str. Împăratul Traian, într-o locaţie asimilată centrului istoric al oraşului.
Începând cu 2015, au fost formulate mai multe plângeri, care au fost preluate de DIICOT. În 2016, în cauză a fost începută urmărirea penală “in rem” (faţă de faptă) pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune. În septembrie, după patru ani, anchetatorii au solicitat, fără succes însă, arestarea preventivă a inculpatului.