Premiul Nobel pentru Pace din 2020 a fost acordat Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, a anunțat comitetul Nobel norvegian, care a subliniat că nevoia de soluții multilaterale este „mai vizibilă ca niciodată“, anunţă ilpost.
Premiul a fost obţinut de Programului Alimentar Mondial „pentru eforturile sale de combatere a foametei, pentru contribuția sa la îmbunătățirea condițiilor de pace în zonele afectate de conflicte și pentru că a contribuit la eforturile de prevenire a războiului care ei folosesc foamea ca armă“.
Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat pentru prima dată în 1901 și, spre deosebire de celelalte premii Nobel, este acordat în Norvegia și nu în Suedia.
Programul Alimentar Mondial, World Food Programme în limba engleză (WFP), este o agenție ONU care lucrează pentru a promova securitatea alimentară în lume, adică pentru a se asigura că nu există populații întregi care să sufere de foame – din cauza conflictelor sau a crizelor de orice fel – și că lipsa hranei nu este folosită ca armă de război.
WFP – care este finanțat prin donații voluntare din partea guvernelor și a persoanelor fizice – susține că oferă asistență alimentară medie pentru 91,4 milioane de oameni în fiecare an.
Programul Mondial pentru Alimentație a fost fondat în 1963, în urma unei conferințe a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, mai cunoscută prin acronimul său englez, FAO.