-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDe ce a fost achitat Mititelu la Tribunalul Dolj

De ce a fost achitat Mititelu la Tribunalul Dolj

-

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să-l condamne la trei ani de închisoare cu executare pe Adrian Mititelu, finanţatorul FCU Craiova. Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA la data faptelor, a primit o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Iniţial, în februarie 2019, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-i achite pe cei doi inculpaţi pentru înstrăinarea de bunuri sechestrate şi înşelăciune. Procurorii DNA au susţinut că faptele au fost comise cu ocazia transferului jucătorului Mihai Costea la Steaua București.
De ce a fost achitat Mititelu la Tribunalul Dolj?
Pe scurt, instanţa a motivat atunci că nu a fost vorba de un bun sechestrat, dar şi că cei doi inculpaţi nu au încercat să înşele clubul la care a ajuns Costea.

Adrian Mititelu şi Gigel Preoteasa au fost deferiţi justiţiei în iulie 2016. Procurorii DNA i-au acuzat de evaziune fiscală sub forma înstrăinării de bunuri sechestrate şi înşelăciune.
Anchetatorii au susţinut că, pe 31 ianuarie 2011, ANAF a pus sechestru pe drepturile federative de joc a 39 de jucători de fotbal. Aceştia activau în baza unor contracte de muncă/convenții civile la Universitatea Craiova. Asta pentru că SC Fotbal Club U Craiova SA avea datorii la stat în valoare totală de 9.906.095 de lei. Fiscul încerca să obțină banii prin executare silită.
În timpul executării silite, SC Fotbal Club U Craiova SA nu putea dispune de drepturile jucătorilor decât cu aprobarea Fiscului și numai după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu.

Mihai Costea, vândut de sub sechestru?

Cu toate acestea, Mititelu ar fi hotărât să-l vândă pe Mihai Costea fără știrea Fiscului, au susţinut anchetatorii.

„Deși cunoștea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său și directorul general unic, Mititelu Adrian Marin, și prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoștință intenția de transfer și fără să solicite o aprobare de natura celei menționate anterior, a încheiat la 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător“, au explicat anchetatorii.

În baza acordului de transfer, pe 24 martie 2011, Mititelu a încasat într-un cont bancar deschis în aceeași zi contravaloarea sumei de 1.100.000 de euro (5.627.864 de lei). Din această sumă, tot pe 24 martie 2011, au fost efectuate mai multe plăți. Astfel, cu o parte din bani au fost achitate salariile angajaților clubului, „iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate prin interpuși de același inculpat“, au mai explicat procurorii.

Suma de bani rămasă în cont a fost executată de bancă. În final, banii au ajuns într-un cont pus la dispoziție de organul fiscal.

În ceea ce priveşte infracţiunea de înşelăciune, procurorii DNA au explicat că, la data încheierii acordului de transfer, cei doi inculpaţi ar fi ascuns faptul că jucătorul este sub sechestru.

De ce a fost achitat Mititelu la Tribunalul Dolj

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat în februarie 2019. Cei doi inculpaţi au fost achitaţi pentru ambele infracţiuni. Instanţa a reţinut că nu a fost vorba de un bun sechestrat. Astfel, nu a existat infracţiunea de înstrăinarea de bunuri sechestrate.

„Instanța constată că, pentru a putea pune în discuție existența infracțiunii de sustragere de sub sechestru, trebuie, ca situație premisă, să existe un bun legal sechestrat. Însă, pentru argumentele anterior prezentate, instanța consideră că nu a existat un bun legal sechestrat pentru că ” bunul sechestrat”, adică drepturile de dispoziție asupra drepturilor federative de joc al jucătorului de fotbal nu a ajuns să își producă efecte juridice, nefiind îndeplinită condiția suspensivă a încheierii unui contract de transfer între clubul craiovean și SC Fotbal Club FCSB SA”, se arată în hotărârea instanţei.

Mai mult decât atât, dispoziția de sechestru ar fi fost suspendată de drept pe toată durata procedurii insolvenței și falimentului.
„Într-o astfel de situație nu se mai poate susține că, în speță, ne-am regăsi în ipoteza unui sechestru legal aplicat, câtă vreme sechestrul legal aplicat înseamnă și sechestrul apt să producă efecte juridice. Or, cum efectul sechestrului aplicat la 31 ianuarie 2011 este paralizat de prevederile art. 36 din Legea 85/2006 nu este îndeplinită nici acesată situație premisă impusă de lege”, au mai susţinut judecătorii.

În ceea ce priveşte infracţiunea de înşelăciune, instanţa a reţinut că inculpaţii nu „au acționat cu intenția de a prejudicia, în sensul legii penale, clubul la care începând cu data de 01.07.2011 putea fi transferat jucătorul”.

Condamnare după achitare la Curtea de Apel Craiova

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de părţile din dosar. Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe 5 noiembrie.
Cei doi inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi pentru înstrăinarea de bunuri sechestrate. Adrian Mititelu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Gigel Preoteasa a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Acesta din urmă a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Şi de acestă dată cei doi inculpaţi au fost achitaţi pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Sechestru pe bunurile inculpaţilor

Curtea de Apel Craiova a menţinut hotărârea Tribunalului Dolj în ceea ce priveşte sechestrul şi prejudiciul adus FCSB.
„Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin ordonanţa nr. 60/P/2013 din 5 iulie 2016 asupra bunurilor inculpaţilor Mititelu Adrian Marian şi Preoteasa Gigel, măsură care încetează de drept dacă partea civilă Fotbal Club FCSB SA nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărârii”, a dispus Tribunalul Dolj.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă, aşa că Mititelu trebuie să execute cei trei ani de închisoare. De altfel, joi seara, Adrian Mititelu a fost ridicat de poliţişti şi dus în penitenciar.

Becali nu-l voia pe Mititelu la puşcărie

Pentru 17 iunie, Curtea de Apel Craiova i-a citat ca martori George Becali şi Valeriu Argăseală, preşedintele FCSB. La intrarea Curţii de Apel Craiova, George Becali a făcut o declaraţie de presă. Printre altele, Becali a susţinut că nu îşi aminteşte nici măcar suma cu care a fost cumpărat Costea. A mai susţinut că nu e normal ca Adrian Mititelu să fie condamnat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Doi craioveni, condamnaţi definitiv pentru vandalizarea sediului FCU Craiova

Curtea de Apel Craiova a respins apelul formulat de un bărbat condamnat la opt luni de închisoare, cu amânarea executării pedepsei, pentru distrugere. Potrivit anchetatorilor, în dimineaţa zilei de 9 martie, doi bărbaţi au aruncat cu o substanţă neagră pe clădirea monument istoric în care are sediul FCU Craiova. Cu aceeaşi substanţă a fost stropit şi un Mercedes parcat în faţa clubului. Al doilea inculpat din dosar a primit aceeaşi pedeapsă.

ȘTIRI GdS