1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentCraiovean acuzat de favorizarea infractorului, extrădat în SUA

Craiovean acuzat de favorizarea infractorului, extrădat în SUA

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus extrădarea în SUA a unui craiovean de 33 de ani. Acesta este acuzat că ajutat un bărbat implicat în fraude informatice pe teritoriul SUA. Fapta ar fi fost comisă anul trecut, în statul New Mexico. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Poliţiştii doljeni anunţau, pe 18 septembrie, reţinerea unui craiovean de 33 de ani. Pe numele acestuia, autorităţile din SUA emiseseră o cerere de extrădare.
„În urma activităţilor desfăşurate, a fost localizat şi depistat un bărbat de 33 ani, din Craiova, pe numele căruia autorităţile judiciare din SUA au emis o cerere de extrădare pentru comiterea infracţiunii de fraudă cu dispozitive de acces. Bărbatul a fost prezentat unităţii de parchet, care în baza cererii de extrădare, a dispus reţinerea acestuia pentru 24 ore”, au precizat atunci oamenii legii.
Ulterior, pe 19 septembrie, bărbatul a fost arestat preventiv pe o perioadă de 15 zile. Mandatul de arestare a fost emis de Curtea de Apel Craiova. Mandatul de arestare a fost prelungit de instanţă în mai multe rânduri.

Craiovean acuzat de favorizarea infractorului în SUA

În mandatul de extrădare, americanii au susţinut că au arestat deja mai multe persoane suspectate de comiterea de infracţiuni informatice.

„Autoritățile de aplicare a legii din Statele Unite au desfășurat o investigație privitoare la o conspirație de fraudă cu dispozitive de acces comisă de cetățeni români aflați în Statele Unite. Participanții din această schemă (co-conspiratorii) s-au implicat în skimming la ATM-uri(…). Co-conspiratorii s-au deplasat în mai multe orașe din statul New Mexico pentru a plasa dispozitive de skimming la ATM-urile mai multor bănci. După ce dispozitivele de skimming înregistrau informațiile, co-conspiratorii transferau aceste informații pe dispozitive de acces contrafăcute pe care apoi le foloseau ca să efectueze retrageri în numerar din conturile bancare ale victimelor(…). Co-conspiratorii au fost arestați având asupra lor aproximativ 32 de carduri ATM contrafăcute. Investigația a stabilit până în prezent un prejudiciu de peste 170.000 USD ca urmare a conspirației”, au susţinut autorităţile americane.

Cât despre craioveanul de 33 de ani, autorităţile din SUA au susţinut că „a fost prezent în statul New Mexico și l-a ąiutat pe un co-conspirator să abandoneze un vehicul folosit la skimming-ul la ATM”.

A plecat în România după ce a fost eliberat

Autorităţile americane au mai precizat că, pe 10 septembrie 2019, bărbatul a fost arestat în localitatea Columbus, statul Ohio. A fost eliberat în așteptarea procesului, cu condiția ca în ziua următoare să se prezinte la serviciul de probațiune. „El nu s-a prezentat și nici nu a răspuns la încercările autorităților de aplicare a legii de a-l contacta”, se mai arată în hotărârea instanţei. Se pare că, după ce a fost eliberat, bărbatul a plecat în România. Acesta este şi motivul pentru care autorităţile din SUA au emis o cerere de extrădare pe numele craioveanului.

Extrădat pentru a fi judecat în SUA

Ulterior, la sfârşitul lunii noiembrie, instanţa a dispus extrădarea în SUA a craioveanului de 33 de ani. În faţa judecătorilor craioveni, prin avocat, bărbatul a recunoscut că a transportat cu mașina o persoană. Nu știa însă că se ocupa cu infracțiuni informatice.
În final, instanţa a dispus extrădarea bărbatului.
„Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile americane la data de 13.11.2020 în vederea judecării cetăţeanului român A.I.A. de către Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul din New Mexico în dosarul nr. 19-934 WJ pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea infractorului după comiterea faptei”, se arată în hotărârea instanţei.

Judecătorii craioveni au mai dispus prelungirea mandatului de arestare pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7 decembrie şi până la data de 5 ianuarie 2021, inclusiv.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS