Veneția a fost lovită de maree înalte de până la 1,5 metri după ce sistemul său de barieră împotriva inundațiilor nu a fost activat ca urmare a prognozelor greșite.
Buletinele meteo au prezis valul mare, sau acqua alta, care se ridica la 1,2 metri – mai mic decât nivelul de 1,3 metri la care vor fi activate de obicei cele 78 de bariere mobile ale sistemului defensiv, numit Mose. Până când apa a intrat marți dimineață în lagună, inundând complet pronaosul bazilicii Sf. Marcu, era prea târziu pentru ca sistemul să intre în vigoare, potrivit The Guardian.
Se aștepta ca mareele să ajungă la 1,45 metri la ora locală 16.40, deși locuitorii estimează că nivelul apei este de până la 1,5 metri. „Situația este foarte proastă, deoarece nu ne așteptam la ea”, a spus Matteo Secchi, care conduce grupul activist Venessia.com. „Este frustrant, deoarece am crezut că, cu Mose, acest gen de lucruri nu se vor mai întâmpla, dar în schimb ne întoarcem la aceeași veche problemă „.
Carlo Alberto Tesserin, procurorul șef al bazilicii San Marco, a declarat presei italiene: „Situația este cumplită, suntem sub apă într-un mod dramatic”. El a spus că pronaosul catedralei vechi de 1.000 de ani a fost complet inundat și, dacă apa crește mai mult, „capelele interioare vor intra și ele sub apă”. Secchi a spus că barurile, restaurantele și magazinele au fost afectate, dar nu se știe încă amploarea daunelor. În noiembrie 2019, Veneția a suferit pagube majore, estimate la 1 miliard de euro, din cauza mareelor record, de aproape 1,9 metri. Italia se confruntă în aceste zile cu inundaţii în mai multe regiuni, din cauza ploilor abundente. Viiturile au dus la evacuarea a peste 1.000 de oameni din centrul ţării.