A doua tranșă de 21.600 de vaccinuri Moderna a intrat sâmbătă dimineața în țară, pe cale terestră, prin Vama Nădlac. Vaccinurile vor fi transportate la Institutul Cantacuzino din București, urmând apoi să fie distribuite la centrele de vaccinare din Capitală și din țară.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare, notează Hotnews.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare.
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfyzer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 29 ianuarie era următoarea:
Până acum, au fost administrate 647.000 doze de vaccin Pfizer BioNTech. Au fost vaccinate 554.924 persoane, din care 462.848 au fost vaccinate cu o doză, iar 92.076 au primit și a doua doză.
Vaccinul Moderna aduce schimbări
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat că diminuarea cantităților de vaccin Moderna a pus autoritățile în situația de a regândi planul de imunizare și de a amâna programările.
”Am reevaluat disponibilitatea numărului de doze și am ținut cont de deficitul de 93.000 de doze de la Pfizer. A venit recomandarea să nu se decaleze rapelul și, în plus, aveam informația că Moderna va diminua livrările pentru februarie cu aproximativ 20%. Dacă veneau acele doze, categoric nu făceam nicio amânare. Eu vreau să vă mai spun următorul lucru, faptul că suntem la sfârșit de ianuare și înainte cu circa 8, 9 zile suntem anunțați că prima tranșă din februarie va fi diminuată cu 20% și nu cunosc calendarul de livrare pentru următoarele săptămâni(…).
A trebuit să regândim planul de acțiune, ca să nu amânăm rapelul pentru 460.000 de persoane care au făcut prima doză. În această situație ne permitem să vaccinăm 8.000-9.000 de persoane zilnic, la care se adaugă persoanele din centrele sociale rezidențiale și a celor din centrele de dializă. Avem 50% nivel de acoperire a persoanelor din aceste centre”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.