9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentSistemul informațional de urmărire a materialului lemnos devine operațional

Sistemul informațional de urmărire a materialului lemnos devine operațional

Din noaptea de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 00.00, sistemul informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0 va fi pus în funcțiune, anunță Ministerul Mediului printr-un comunicat. Sistemul vizează diminuarea posibilității de defrişări ilegale şi a furtului din pădure, notează Hotnews.

Potrivit autorităților, noul sistem va diminua furturile din păduri.

”Nu este o soluţie magică în domeniul forestier, dar va diminua posibilitatea de a fura din pădure. În ciuda eforturilor, probabil că vor fi sincopele caracteristice unui sistem informatic nou şi lansat în producţie, dar nu facem niciun pas înapoi, respectăm data de 31 ianuarie, respectăm principiile care stau la baza acestui sistem informatic, adică controlul informatic asupra cantităţilor de masă lemnoasă care sunt puse în valoare şi sunt destinate exploatării, controlul sistemului informatic şi control GPS pe tot ce înseamnă controlul masei lemnoase din pădure până la primul punct de depozitare, control informatic şi GPS de la primul depozit până la primul procesator şi control informatic pe masă lemnoasă legală, în sensul de a reduce la minim posiblitatea de infuzie de masă lemnoasă nelegală în circuitul economic”, spunea ministrul Mediului, Barna Tanczos, pe 21 ianuarie.

SUMAL descurajează tăierile ilegale de lemn


Toate informațiile de care au nevoie utilizatorii se regăsesc la următorul link: http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321.

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie și un Callcenter, la numărul de telefon 0314337799.
Potrivit comunicatului Ministerului, SUMAL descurajează tăierile ilegale de lemn, iar pe lângă îmbunătățirile în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual.

Astfel, pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private (de regim) au fost înlocuite registrul ”Marcări” și cel al ”dispozitivelor de marcat”. Începând din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL.
De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS