6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentŞapte ani de puşcărie pentru o fostă administratoare de asociație

Şapte ani de puşcărie pentru o fostă administratoare de asociație

Magistraţii de la Judecătoria Craiova au condamnat la şapte ani de închisoare cu executare o fostă administratoare a Asociației de Proprietari nr. 24 din Craiovița Nouă. Anchetatorii au susţinut că inculpata, în calitate de casier, contabil şi administrator, şi-a însuşit din casierie peste 250.000 lei. Pentru a justifica prejudiciul, a depus la dosarul penal un număr de 585 de state de salarii falsificate. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Gazeta de Sud a scris încă din 2010 depre neregulile de la Asociația de Proprietari nr. 24 din Craiovița Nouă.
Atunci, mai mulți proprietari s-au plâns de activitatea conducerii. Problema a fost că nici măcar reprezentanții primăriei nu au putut lua legătura cu reprezentanții asociației.
După doi ani, lucrurile nu se schimbaseră prea mult. Astfel, în noiembrie 2012, Gazeta de Sud scria că administratoarea era tot de negăsit.

Tot în noiembrie 2012, după ce Compania de Apă a sistat furnizarea apei reci, locatarii au început să-şi pună întrebări. Aşa au aflat că, deşi plăteau întreţinerea, banii nu ajungeau la furnizori. Tot atunci a fost ales un comitet executiv, un preşedinte și un nou administrator. Problema a fost că fosta administratoare a continuat să încasese bani de la proprietari. Mulți dintre proprietari au ales să achite întreținerea la ea pentru că era mai… ieftin. Între timp, majoritatea proprietarilor s-au debranșat de la utilități pentru a scăpa de „circul“ de la asociație.

Acuzată de delapidare şi fals în înscrisuri

În acest caz a fost întocmit un dosar penal, iar în aprilie 2016, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a fostei administratoare. Documentele asociaţiei au fost obţinute de oamenii legii în urma unor percheziţii.
Procurorii craioveni au reținut că, între anii 2008 și 2012, în calitate de casier, contabil și administrator, inculpata și-a însușit suma totală de 256.645,19 lei. De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că inculpata a depus la dosarul penal în care era cercetată sute de documente falsificate pentru a justifica „dispariția“ celor peste 250.000 de lei.

„În vederea creării aparenței că sumele de bani însușite au fost folosite în interesul asociației, a depus la dosarul penal nr.(…), personal sau, după caz, prin poștă, un nr. total de 585 înscrisuri intitulate „State de salarii” întocmite în numele Asociației de Locatari nr. 24 Craiovița Nouă, acestea fiind falsificate de către ea prin alterare în alt mod, respectiv prin atestarea în conținutul acestora a unor date nereale referitoare la plata unor sume de bani”, au reţinut anchetatorii.
Este vorba de sume de bani care ar fi fost achitate mai multor persoane, reprezentând plata unor lucrări ori servicii. Anchetatorii au stabilit că reprectivele lucrări sau servicii nu au fost prestate în realitate.

Şapte ani de puşcărie pentru delapidare şi fals

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 5 aprilie 2016. Instanţa s-a pronunţat după mai bine de patru ani, în august, anul trecut.
Instanţa a reţinut că inculpata a depus la dosar sute de documente false, dar şi că a făcut acest lucru pentru a ascunde infracţiunea de delapidare.
„În ceea ce privește infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, instanța are în vedere numărul mare al înscrisurilor falsificate dar și faptul că infracțiunea a fost săvârșită pentru a ascunde săvârșirea infracțiunii de delapidare. De asemenea instanța va reține și circumstanțele personale. Pe parcursul urmăririi penale, inculpata a avut o atitudine nesinceră, negând săvârșirea faptelor comise, iar în fața instanței nu a dorit să dea declarații”, se arată în hotărârea instanţei.

Inculpata a primit o pedeapsă totală de şapte ani de închisoare cu executare pentru faptele comise. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea de la inculpată a sumei de 256.645,19 lei. Asta pentru că Asociaţia de Proprietari nu s-a constituit parte civilă în dosarul penal. Hotăprârea instanţei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. La primul termen, cel de pe 19 februarie, instanţa a dispus amânarea judecării dosarului pentru data de 31 martie.

Asociaţie de proprietari, prinsă la furat de apă

Gazeta de Sud a prezentat, în toamna anului 2012, o altă situaţie inedită privind Asociaţia nr.24. În vara anului 2012, Compania de Apă a debranşat mai multe blocuri din cadrul Asociației de Proprietari nr. 24 din Craiovița Nouă. După câteva luni s-a constatat că mai multe blocuri se rebranşaseră ilegal la reţeaua de apă.

În faţa anchetatorilor, inculpata a explicat că a plăit două persoane pentru a face rebrabşările ilegale. Şi asta pentru a justifica o parte din prejudiciu.
„Instanța mai reține că declarația inculpatei conform căreia, în condițiile în care reprezentanții Companiei de Apă Oltenia au sistat furnizarea apei reci, i-a plătit pe cei doi membrii ai familiei V. să facă diverse improvizații prin care dădeau drumul la apă, iar plățile făcute au reprezentat contravaloarea acestor lucrări de „rebranșare””, nu sunt confirmate de probele administrate în cauză”, se mai arată în hotărârea instanţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS