Curtea de Apel Craiova a admis, miercuri, contestaţia formulată de patru polițiști din cadrul Serviciului Rutier Olt, acuzaţi de luare de mită. Instanţa a exclus din rechizitoriu un proces verbal încheiat la sediul DGA Bucureşti, pe cel de constatare a infracţiunii flagrante şi un proces verbal de vizionare. În termen de cinci zile, procurorul de caz trebuie să remedieze neregularităţile din rechizitoriu. Cei patru poliţişti sunt acuzați că au primit diverse sume de bani de la șoferii care încălcau normele rutiere.
Ofițerii anticorupție anunțau, pe 10 martie 2020, prinderea în flagrant a unor agenți de poliție din cadrul Serviciului Rutier Olt. Este vorba de patru polițiști, care au fost prinși în flagrant în timp ce primeau suma de 400 de lei de la un șofer. Acțiunea de prindere în flagrant a avut loc pe DN 65, între localitățile Găneasa și Balș.
Anchetatorii au susţinut că, în schimbul banilor, șoferul cu pricina nu a mai fost sancționat.
”La data de 10.03.2020, în jurul orei 11:10, agenţii de poliţie din cadrul IPJ Olt – Serviciul Rutier, G.E.A., E.Ş.O., C.M. şi P.M., în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiunilor de serviciu pe linie rutieră(…), au oprit în trafic un autoturism marca Opel, condus de către numitul S.M., care circula cu viteză peste limita legal admisă. Se impunea sancţionarea contravenţională a conducătorului auto, însă agenţii de poliţie efectuând un act contrar acestor îndatoriri, au primit suma de 400 lei, pentru a nu mai fi întocmit proces-verbal de sancţionare contravenţională, ceea ce s-a şi întâmplat”, au precizat anchetatorii.
100 de lei pentru fiecare polițist
Problema a fost că seriile bancnotelor date drept mită fuseseră notate de anchetatori. De altfel, la fiecare dintre cei patru polițiști a fost găsită câte o bancnotă de 100 de lei.
”Agenţii de poliţie G.E.A., E.Ş.O., C.M. şi P.M, au fost surprinşi în flagrant având asupra lor patru bancnote a câte 100 de lei fiecare, bani care corespund întocmai cu seriile a patru bancnote aflate în cuprinsul procesului verbal de notare a seriilor”, au mai precizat procurorii.
În urma anchetei s-a mai stabilit că unul dintre polițiști a primit mită suma de 300 de lei de la un șofer care depășise limita legală de viteză. În schimbul mitei, agentul a consemnat fapte mai puțin grave și nu i-a suspendat permisul de conducere șoferului în cauză.
Probleme în rechizitoriul întocmit de procurori
Pe data de 11 martie 2020, cei patru polițiști au fost arestați preventiv. Mandatele de arestare au fost emise de judecătorii de la Tribunalul Olt. Hotărârea instanței a fost contestată de inculpați la Curtea de Apel Craiova. O săptămână mai târziu, judecătorii craioveni au admis contestațiile inculpaților și i-au plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
În mai 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus trimiterea în judecată a celor patru polițiști. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt şi a intrat în procedură de cameră preliminară. În octombrie, instanţa a respins cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi şi a dispus începerea judecăţii.
Hotărârea Tribunalului Olt a fost constatată la Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe 24 februarie. Judecătorii craioveni au admis în parte acţiunea inculpaţilor, urmând ca anchetatorii să remedieze neregularităţile din rechizitoriu.
Încălcarea principiului loialităţii administrării probelor
Judecătorii craioveni au constatat că anchetatorii ar fi încălcat principiului loialităţii administrării probelor. Potrivit legii, este interzisă întrebuințarea de violențe, amenințări sau promisiuni în scopul de a se obține probe. De asemenea, este interzis organelor judiciare sau altor persoane care acționează pentru acestea să provoace o persoană să săvârșească ori să continue săvârșirea unei fapte penale, în scopul obținerii de probe.
„Admite în parte excepţiile invocate de inculpaţi cu privire la încălcarea principiului loialităţii administrării probelor. Constată neregularitatea actului de sesizare a instanţei, respectiv rechizitoriul nr. 86/P/2019 din 06 mai 2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Dispune excluderea procesului verbal încheiat la 02 decembrie 2019 la sediul DGA – Bucureşti, a procesului verbal de constatare a infracţiunii flagrante din 10 martie 2020 şi a procesului verbal de vizionare din 10 martie 2021. Menţine dispoziţiile încheierii contestate referitoare la respingerea celorlalte excepţii. Dispune comunicarea încheierii procurorului, pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicarea acesteia, să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori dacă solicită restituirea cauzei”, se arată în hotărârea instanţei.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.