9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentFuncţionari APIA, condamnaţi definitiv

Funcţionari APIA, condamnaţi definitiv

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat, săptămâna trecută, o hotărâre definitivă într-un dosar în care doi inculpaţi au fost acuzaţi de fraudarea fondurilor europene. Aceştia ar fi fost ajutaţi de trei funcţonari din cadrul APIA Dolj la data faptelor şi secretarul unei comune doljene. Iniţial, la Tribunalul Dolj, doi funcţionari APIA au fost achitaţi. Pedepsele stabilite de instanţă sunt cuprinse între un an şi patru luni şi trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA din Craiova anunţau, în ianuarie 2018, trimiterea în judecată a trei funcționari din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj. Aceştia au fost acuzaţi că au ajutat două persoane să obțină subvenții în baza unor documente false. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi secretarul comunei Seaca de Câmp la data faptelor.

Printre infracţiunile reţinute de anchetatori s-au numărat folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals în înscrisuri sau falsul intelectual.

Cereri de plată în baza unor acte false

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că infracţiunile au fost comise în perioada 2012-2014. „La data de 15 mai 2012, inculpatul E.D., beneficiind de ajutorul inculpatului P.P., a formulat la APIA – Centrul Local Craiova o cerere de plată pentru suprafața de 23,60 hectare situată în extravilanul comunei Seaca de Câmp, județul Dolj, în baza unui contract de comodat fals, fără să dețină cu vreun titlu această suprafață de teren, în scopul obținerii în mod necuvenit de sume de bani cu titlu de subvenții.

În anii 2013 și 2014, inculpatul P.P. a fost de acord ca inculpatul E.D. să formuleze cereri de plată unice pe suprafață la APIA în numele său, deși, în realitate, nici unul dintre cei doi nu dețineau suprafețele de teren pentru care se solicita subvenție. Pentru depunerea cererilor, P.P. nu a fost niciodată prezent la Centrul Local Craiova al APIA, pentru a semna vreun document“, au explicat anchetatorii.

Procurorii DNA au mai susţinut că cei doi inculpaţi ar fi fost ajutaţi de trei funcţionari APIA, dar şi de secretarul comunei Seaca de Câmp.

Patru inculpaţi, condamnaţi la Tribunalul Dolj

Cei şase inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în decembrie 2017, înainte de Crăciun. APIA s-a constituit parte civilă cu suma de 32.294 lei. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat în noiembrie 2019.
Instanţa a dispus achitarea a doi funcţionari APIA şi a condamnat alţi patru inculpaţi. Aceştia au primit pedepse cuprinse între doi ani şi doi ani şi trei luni de închisoare cu suspendare. Instanţa a constatat că prejudiciul a fost achitat, aşa că a respins acţiunea APIA ca rămasă fără obiect. De asemenea, instanţa a dispus desfiinţarea înscrisurilor false.

Funcţionarii APIA, condamnaţi la Curtea de Apel Craiova

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel de către inculpaţi şi procurori. Dosarul a ajuns pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat vineri, pe 26 martie.

Instanţa a admis apelurile formulate de procurorii DNA şi de doi dintre inculpaţi. În cazul acestora din urmă, judecătorii au dispus reducerea pedepselor la un an şi patru luni, respectiv un an şi opt luni de închisoare. Unul dintre inculpaţii achitaţi de Tribunalul Dolj au primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Al doilea inculpat achitat de instanţa de fond a fost condamnat la trei ani de închisoare, tot cu suspendare. Ultimii doi inculpaţi din acest dosar au rămas cu pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj. Ambii au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu suspendare.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS