6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDescinderi într-un dosar de evaziune cu deşeuri reciclabile

Descinderi într-un dosar de evaziune cu deşeuri reciclabile

Ofiţerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice au făcut, ieri, mai multe percheziţii domiciliare la persoane și firme suspectate că ar fi consemnat în fals activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri. Percheziţiile au fost făcute în Dolj, Olt, Bucureşti şi alte patru judeţe. Prejudiciul estimat este de aproape 25 milioane de lei.

Potrivit oamenilor legii, au fost făcute un număr de 24 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi şase judeţe.

„În această dimineață, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, efectuează 24 de percheziții domiciliare, în municipiul București și județele Călărași, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova și Timiș.

Sunt efectuate activități de ridicare înscrisuri de la 15 societăți comerciale și instituții publice, într-un dosar penal de evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălare a banilor de către persoane implicate în operațiuni fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu”, au precizat oamenii legii.

Tone de deşeuri, reciclate în acte

Anchetatorii mai susţin că prejudiciul estimat în acest dosar este de aproape 25 milioane de lei.

„Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăți comerciale coordonate direct sau prin interpuși, patru persoane ar fi furnizat unor organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului, documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activități de colectare și reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deșeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei”, se mai arată în comunicatul emis de Poliţia Română.

Achiziţii fictive şi de ambalaje din sticlă

În urma anchetei s-a mai stabilit că patru dintre suspecţi au înregistrat în evidenţele unor societăţi achiziţii fictive de sort de sticlă.

„În scopul creării aparenței cu privire la desfășurarea activității de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje prin intermediul societăților comerciale coordonate de cele 4 persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidența contabilă a altor două societăți comerciale achiziții fictive pentru 12.951.000 kg. de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deșeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influențând cuantumul obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăți”, au mai precizat poliţiştii.

Aceştia din urmă au mai explicat că pe numele suspecţilor au fost emise mandate de aducere, aceştia urmând să fie duşi la sediul poliţiei pentru audieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS