-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentUn om de afaceri braşovean arestat la domiciliu s-a sinucis

Un om de afaceri braşovean arestat la domiciliu s-a sinucis

Un om de afaceri trimis în judecată în în dosarul privind presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziții de echipamente medicale în parioada pandemiei de către Spitalul de Boli Infecțioase Brașov și Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a sinucis, informează Hotnews.


Conform surselor citate, este vorba despre omul de afaceri brașovean Doru Bertea, care a fost găsit de către soția sa spânzurat. El se afla în arest la domiciliu, la locuința sa din Brașov.

În 27 aprilie, Doru Bertea, administrator al SC Chantel Sante SRL, a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (2 fapte), dare de mită (5 fapte), instigare la abuz în serviciu, în formă continuată (2 fapte) şi trafic de influenţă.

În acest dosar, DNA trimis în judecată șase persoane, între care fostul manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc Lukacs Antal și angajaţi ai unităţii medicale, precum şi firma SC Chantel Sante SRL.

Dosarul vizează atribuirea frauduloasă a unor contracte prin care spitalul ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu erau conforme. Prejudiciul cauzat spitalului depăşeşte 2,3 milioane de lei.

Anterior, din această cauză au mai fost disjunse două dosare penale, în care procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, printre alţii, pe fostul şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov şi pe managerul Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

Mai multe contracte frauduloase

Potrivit DNA, în perioada 10 aprilie – 2 decembrie 2020, Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, inculpat în dosar, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziţionarea de către spital a unor aparate şi produse medicale.

În aceeaşi perioadă, Lukacs Antal, în schimbul efectuării cu prioritate a unor plăţi către SC Chantel Sante SRL (deşi unitatea spitalicească nu dispunea la acel moment de fondurile necesare pentru a face acest lucru), i-ar fi cerut omului de afaceri să-şi folosească influenţa pe care acesta ar fi pretins că o are asupra persoanelor din conducerea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în scopul obţinerii nivelului de acreditare corespunzător clasei a doua, deşi spitalul îndeplinea doar condiţiile cerute de lege pentru acordarea clasei a treia.

Prejudiciu de 2.321.728 lei adus Spitalului din Odorheiu Secuiesc

Pentru aceste demersuri, omul de afaceri ar fi promis şi remis celor trei inculpaţi (angajaţi ai Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc) sume de bani şi alte foloase. Astfel, Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentajul de 20% (echivalent a 89.000 euro) din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, promis de omul de afaceri. Balint Eniko şi Barczan Laszlo ar fi primit şi acceptat promisiunea remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantificate până în prezent.

În acest fel, inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.

Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc s-a constituit parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS