Taiwan se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 56 de ani, iar lacul Sun Moon, una dintre principalele atracții turistice de pe insulă, a fost puternic afectat, scrie The Guardian, potrivit Digi24.
Spre deosebire de perioada lui de glorie, lacul Sun Moon a devenit acum faimos dintr-un motiv nefericit. Pe anumite porțiuni a început să crească iarbă, jetski-urile sunt așezate pe uscat, iar navele care plimbau turiștii sunt ancorate la capetele pontoanelor, unde mai există apă. La începutul lunii, descoperirea unui telefon mobil pe fundul lacului, care încă mai funcționa, a adus lacul în atenția publică.
Situația este gravă. Anumite rezervoare de apă din centrul și sudul insulei sunt aproape goale, la cel mult 5% din capacitate, iar săptămâna trecută au fost raportate cazuri de pești morți, un fenomen întâlnit în secetele din Australia.
Taiwan s-a mai confruntat cu secete, însă obsevatorii speră că actuala – care durează de 18 luni și amenință inclusiv producția de semiconductoare, un sector major al economiei taiwaneze – este destul de gravă încât să producă măsuri reale de contracarare a schimbărilor climatice.
Rugăciuni în masă pentru ploaie și restricții
În Taiwan există planuri de a redirecționa râuri și de a crește capacitatea rezervoarelor, însă în situația actuală autoritățile au închis piscinele publice, saunele și spălătoriile de mașini, au cerut companiilor să reducă consumul de apă, iar anumite provincii se pregătesc să foreze din nou puțuri de apă vechi de zeci de ani.
Au existat rugăciuni în masă către zeul Matsu, iar cercetătorii guvernamentali au apelat la ceea ce Hsu numește „tehnologia imatură” de a provoca ploi cu ajutorul unor substanțe dispersate în aer.
Mulți oameni de pe insulă sunt afectați de restricții, iar anumite zone au închis furnizarea de apă potabilă două zile pe săptămână.
Populația plătește puțin și folosește prea multă apă
Observatorii spun că nu au fost luat măsuri reale în privința avertismentelor că Taiwan nu se va mai putea baza pe taifunuri în viitor, iar autoritățile evită o problemă importantă: populația din Taiwan plătește prea puțin și folosește prea multă apă.
Locuitorii din Taiwan au unul dintre cele mai mici prețuri pentru apa potabilă, iar în 2020 fiecare om a folosit în medie 289 de litri în fiecare zi. În capitala Taipei, consumul a fost de 338 de litri pe zi. Spre comparație, în Marea Britanie fiecare locuitor a folosit în medie 142 de litri pe zi. Populația și conducerea țării este concentrată în jurul capitalei Taipei, care își obține apă dintr-o sursă curată și abundentă, confruntându-se rareori cu lipsuri.
Thomas Liou, angajat al departamentului de planificare urbană din orașul Taichung, spune că „oamenii nu sunt stimulați să nu irosească apa, să o recicleze sau să caute soluții inovative”. El mai spune că autoritățile sunt conștiente că o creștere a prețului apei este o sinucidere electorală. „În afara momentelor de criză”, adaugă Liou, dând exemplu creșterea mică survenită după cutremurul din 1999. „Anul acesta ar putea încerca”, mai spune el.
Ministerul Economiei din Taiwan, una dintre cele trei autorități în privința alimentării cu apă, recunoaște că prețul este redus, dar că este stabilit printr-un proces „complicat” care implică mai multe părți.
TSMC folosește 156 de milioane de litri pe zi, dar aduce 4% din PIB
Unul dintre marii consumatori de apă din Taiwan, gigantul tehnologic TSMC, folosește 156 de milioane de litri pe zi. Compania acoperă o mare parte din producția de semiconductori la nivel mondial – componente folosite în aproape orice dispozitiv sau echipament din ziua de azi, și contribuie cu 4% la Produsul Intern Brut al statului insular. Seceta a produs temeri privind reducerea producției.
Gigantul TSMC nu este afectat de măsura care lasă locuitorii două zile fără apă potabilă, însă companiilor li s-a spus să reducă consumul cu 15%. Compania aduce apă cu cisternele în anumite unități, dar și-a sporit și procesele de reducere a consumului și conservare a apei. „Prin măsurile noastre de conservare a apei, putem reduce consumul cerut de autorități fără să afectăm producția”, a spus la începutul lunii CC Wei, CEO-ul TSMC.