6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentClaudiu Manda şi fostul director AJPIS Dolj, aproape de judecată

Claudiu Manda şi fostul director AJPIS Dolj, aproape de judecată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus începerea judecării dosarului în care au fost deferiţi justiţiei europarlamentarul Claudiu Manda şi fostul director al AJPIS Dolj, Nicolae Simcelescu. Procurorii DNA susţin că Manda ar fi intervenit pe lângă directorului AJPIS Dolj, coleg de partid, să rezolve problemele beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, prin încălcarea legii. Hotărârea instanţei nu este definitivă şi a fost deja contestată de Claudiu Manda.

Cei doi inculpaţi din acest dosar au fost deferiţi justiţiei în aprilie, anul acesta. Claudiu Manda este acuzat de folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Fostul director al AJPIS Dolj este acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Anchetatorii au precizat că faptele ar fi fost comise în vara anului 2015.

„În calitate de președinte al organizației județene Dolj a unui partid, inculpatul Manda Iulian-Claudiu ar fi intervenit, la data de 05 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj), lucru pe care directorul instituției l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”, au susţinut anchetatorii.

Prejudiciul ar fi de peste 300.000 de lei

Procurorii DNA au mai explicat că, anterior, AJPIS Dolj constatase că aproape jumătate din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit venitul minim garantat. Asta pentru că nu îndeplineau o serie de condiții cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.
Mai departe, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare a banilor de la persoanele menționate în actul de control.

Bani nu au fost însă recuperaţi, spun anchetatorii.

„În urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale. Ca urmare, AJPIS DOlj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei(…)”, se mai arată în comunicatul DNA.

Fostul primar şi-a recunoscut faptele

Procurorii DNA au mai precizat că a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu fostul edil din Bratovoieşti, Ion Marin. Acesta a fost de acord să primească o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Pedeapsa este pentru instigare la folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și fals intelectual.

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost admis de Tribunalul Dolj în octombrie, anul trecut.

Judecătorii doljeni au dispus şi desfiinţarea a 65 de anchete sociale, întocmite în fals, în perioada 5-9 iunie 2015.

Instanţa a dispus începerea judecăţii

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie şi a intrat în procedură de cameră preliminară. Pe 29 iunie, instanţa a respins cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi a dispus începerea judecăţii.

„Respinge, ca neîntemeiate, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Manda Iulian Claudiu şi Simcelescu Marius Nicolae. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 24/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii”, a dispus instanţa.

Hotărârea nu este definitivă şi a fost deja contestată de Claudiu Manda.

Claudiu Manda a respins acuzaţiile DNA

După trimiterea în judecată, Claudiu Manda a explicat că, de fapt, foloasele necuvenite ar fi fost 65 de voturi.

„În concret, sunt acuzat ca mi-am folosit influența față de un director de instituție, Simcelescu Marius, director Agenția Județeană pentru Plăți si Intervenții Sociale (AJPIS), pentru a obține foloase necuvenite, constând in 65 de voturi, pe care nu le-am luat, dar mi le-am dorit’’, a susţinut Manda.

Acesta din urmă a publicat şi transcrierea convorbirilor. Toată declaraţia şi documentele făcute publice de Claudiu Manda pot fi găsite în ediţia GdS din data de 21 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS