9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Turcii luptă cu incendiile care au devastat sate întregi

(VIDEO) Turcii luptă cu incendiile care au devastat sate întregi

-

Scene dramatice s-au petrecut în sudul Turciei unde localnicii s-au luptat cu incendiul care le-a înconjurat satul, www.euronews.com. Sătenii din Cokertme au alergat pentru a găsi un furtun de apă suficient de lung pentru a ajunge la flăcări. Alții au încercat să scoată animalele din gospădării. Un rezident local a spus: „Mă simt foarte obosit și neajutorat. Nu putem face nimic. Casele noastre ard, pădurile noastre ard și nu putem face nimic”. Un altul a spus: „Casa mea arde! Casa mea arde! Doamne te rog!” De o săptămână pompierii turci se luptă pentru a controla flăcările care străpung pădurile din apropierea destinațiilor de plajă ale Turciei. Vântul puternic și canicula fac ca aceste incendii să fie de necontrolat. Incendiile care au început miercurea trecută au făcut deja opt victime.

În Turcia, lângă faimoasele stațiuni frecventate inclusiv de români, incendiile au înghițit de-a valma case, păduri, dar și culturi agricole.


Alertă și în Atena, Croația și Bulgaria

Atena e în alertă, din cauza unui incendiu de vegetație izbucnit marți seară în nordul capitalei elene. Locuitorii mai multor sate au fost evacuați de urgență din calea flăcărilor.

În nordul Atenei, unde un incendiu de vegetaţie s-a întins rapid până la marginea zonelor rezidenţiale. Mii de locuitori din localităţile de la periferia capitalei elene au primit ordin de evacuare şi au fugit din calea flăcărilor, în timp ce fumul dens s-a extins deasupra Atenei.

Prăpăd e și în Bulgaria şi Croația, unde incendiile de vegetație dau de furcă autorităților, dar și localnicilor.

Arşiţa insuportabilă e responsabilă şi de zeci de focare izbucnite în sud-vestul Bulgariei. Flăcările au omorât un om şi au rănit alţi trei. Zeci de săteni au fost evacuaţi şi mai multe drumuri principale au fost închise. Lupta împotriva focului se duce atât de la sol, cât şi din aer.

Şi Croaţia se confruntă cu un incendiu de vegetaţie, izbucnit în apropierea staţiunii turistice Trogir, pe malul mării Adriatice. Flăcările s-au apropiat periculos de locuinţele oamenilor şi de o centrală energetică locală, înainte să fie izolate de pompierii ajutaţi de aeronave specializate în stingerea incendiilor.

Mărturiile localnicilor

În sud-vestul Turciei, incendiile au devastat sate întregi.

Înarmaţi doar cu furtunuri de grădină, extinctoare şi găleţi de apă, localnicii dintr-un sat nu au reuşit să ţină flăcările la distanţă.

Gulseli Karaduman, 53 de ani, locuitor din Cokertme: „Nu am avut ajutor aerian, nu am avut nimic. De trei zile ne chinuim, neajutoraţi. Totul a ars. Ăsta e singurul loc rămas în picioare şi ne luptăm să-l salvăm”.

Oamenii sunt furioşi pe autorităţi, despre care spun că nu i-au ajutat cu nimic. Asta în ciuda preşedintelui Recep Taip Erdogan, care a făcut declaraţii optimiste la o întâlnire cu oficialii turci.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei:„Am încercat să eliminăm slăbiciunile din flota noastră care luptă cu incendiile, mulţumită elicopterelor şi vehiculelor amfibii avansate, dotate cu tehnologie nouă, care au fost foarte utile în incendiile recente”.

La câţiva kilometri de Cokertme, oamenii din oraşul Bozalan se plâng că pompierii s-au retras din calea flăcărilor şi i-au lăsat să se descurce cum pot.

Nusret Yildirim, 56 de ani, locuitor din Bozalan: „Focarul s-a reaprins şi nicăieri nu erau pompieri. Adică erau, dar nu au venit acolo unde eram noi. Au fugit din faţa incendiului. Mulţumim tinerilor noştri, care ne-au ajutat”.

Nevzat Yildirim, 30 de ani, locuitor din Bozalan: „Am încercat să ne protejăm casele prin mijloace proprii, cu găleţile. Ne-am organizat împreună cu vecinii şi cu tinerii şi am reuşit să ne salvăm casele. Pompierii nu au reuşit să intervină. Ba chiar au rămas fără baterii la autospeciale, pentru că ţineau sirenele pornite. Nu au făcut nimic”.

Peste patru mii de oameni, ajutaţi de trei avioane, 38 de elicoptere şi de echipe din Rusia, Ucraina şi Iran încearcă să lichideze flăcările. Numai că dezastrul se extinde rapid, iar flăcările sunt înteţite de vânt şi de secetă.

Shawkat Harki, corespondent Rudaw TV: „De zile întregi, pădurile din Antalya au ars non-stop. Autorităţile depun eforturi ca să aducă focarele sub control, dar fără succes. Aceştia sunt pini în flacără. Iau foc foarte repede”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Percheziţii la cadre medicale din Dolj, acuzate de...

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Dolj au...

ȘTIRI GdS