5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Marş de solidaritate cu jurnaliștii agresaţi la Suceava

(VIDEO) Marş de solidaritate cu jurnaliștii agresaţi la Suceava

Agent Green, Brigada Verde, Declic, Greenpeace și Reset au organizat duminică un marș de solidaritate cu jurnaliștii Mihai Dragolea, Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu, Tiberiu Bosutar. Acțiunea a avut loc chiar în pădurea privata de pe raza comunei Panaci, județ Suceava, locul unde cei trei au atacați violent în timp ce realizau o investigație legata de furtul de lemn.

Cele 5 asociații au transmis că violența ieșită din comun nu îi va determina să renunțe la campaniile de salvare a pădurilor. De asemenea, au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că procurorii de caz minimizează gravitatea faptelor.

“Este şocant. Procurorul din Vatra Dornei reduce tot ce s-a întâmplat la un simplu schimb de palme și jigniri. Momentan se cerceteză faptele doar sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și purtare abuzivă. Asadar, în numai 2 zile de la eveniment, au dispărut topoarele, răngile, si distrugerea de proprietate, furtul calificat si chiar tortura din acuzare. În comunicatul Parchetului nu se menţioneză nimic despre faptul ca jurnaliştilor le-au fost furate şi distruse toată aparatura, în valoare de aproximativ 8 mii de euro” afirma Ciprian Galușcă, coordonator campanii Greenpeace România.

Activiştii au protestat în pădurea în care au fost agresaţi jurnaliştii

Activiștii spun că au decis să meargă chiar în pădurea unde au avut loc actele de violență pentru a-și arăta solidaritatea cu colegii lor.

„Acțiunea este una de solidaritate mai presus de orice altceva. Solidaritate cu jurnaliștii care investighează subiecte legate de tăierile ilegale de păduri și activiștii de mediu care sunt în prima linie a luptei cu mafia lemnului. La nivel global, anul trecut, 227 de activiști de mediu au fost uciși. Dacă nu tratam cu seriozitate aceste incidente deosebit de grave, în ritmul actual, România s-ar putea sa se alăture acestei liste negre destul de curând. Că să prevenim acest lucru, autoritățile trebuie să trateze incidentul de la Suceava cu maximă seriozitate și să condamne ferm astfel de acțiuni acum și pe viitor”, a declarat Mircea Barbu, investigator Agent Green.

Activiștii de mediu spun că se impune de urgență ca cercetarea penală să fie mutată la un Parchet capabil să analizeze riguros tratamentele grave la care au fost supuse victimele, astfel încât încadrarea faptelor pentru care sunt agresorii cercetaţi să respecte gravitatea faptelor sale și a daunele aduse victimelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS