Un băiețel din statul american Texas a murit din cauza unei infecții cerebrale rare cauzate de o amibă care mănâncă creierul după ce a vizitat un parc acvatic din orașul Arlington, relatează Insider.
Băiețelul, a cărui identitate nu a fost făcută publică de oficialii locali, a fost internat în spital timp de o săptămână înainte să se stingă din viață pe 11 septembrie.
Acesta a fost diagnosticat cu meningoencefalita amibiană, o infecție argesivă cauzată de amiba naegleria fowleri.
Oficialii responsabili de sănătatea publică au dispus închiderea parcului acvatic și au deschis o anchetă imediat după ce au fost înștiințați cu privire la boala băiatului.
Ancheta a confirmat prezența amibei la parcul acvatic și a dezvăluit de asemenea deficiențe în testarea calității apei în mai multe locații.
Oficialii locali au declarat pentru Associated Press că la două din parcurile acvatice din oraș au fost găsite de asemenea inadvertențe în registrele privind testarea apei.
În unele cazuri angajații angajații nu au înregistrat nivelul de clor din apă sau nu au testat apa deloc.
Unele din aceste nereguli au fost înregistrate în perioada în care copilul decedat a vizitat parcul acvatic la sfârșitul lunii august și începutul lui septembrie.
Autoritățile au subliniat însă că apa potabilă a orașului nu a fost afectată deoarece provine de la un sistem izolat.
Acesta nu este singurul caz de contaminare a apei cu amiba naegleria fowleri descoperit recent în Texas.
În luna septembrie a anului trecut autoritățile din acest stat din sudul SUA au decretat starea de urgență după ce un copil în vârstă de 6 ani și-a pierdut viața în urma infectării cu amiba și aceasta a fost descoperită în mai multe surse de apă potaiblă.
Naegleria fowleri (cunoscută colocvial și ca „amiba care mănâncă creierul”) este o specie de amibă termofilă din genul Naegleria, încrengătura Percolozoa. Este o specie liberă, care se hrănește cu bacterii, dar poate fi și patogenă, cauzând boala numită meningoencefalită primară amibiană.
Acest microorganism este întâlnit în ape dulci: în lacuri, râuri și ape termale. A fost descoperită în 1965 și a fost identificată pentru prima dată în Australia