Dan Ţandrea, cel care a readus în magazine celebra brânză de Năsal, a fost găsit duminică dimineaţă fără viaţă, îngheţat, într-un canal de scurgere al fermei sale din Apahida. Avea 52 de ani. Poliţia face cercetări acum pentru ucidere din culpă, informează Observatornews.
În toiul nopţii, la 4 şi 50 de minute, un apel la numărul unic 112 de la ferma din Apahida a anunţat moartea lui Dan Ţandea. Unul dintre angajaţi a dat alarma după ce a descoperit trupul fără viaţă al bărbatului de 52 de ani, într-un canal de scurgere al fosei septice.
Angajaţii spun că fermierul ar fi intra acolo încă de seara, să repare o țeavă defectă. Nu a mai ieşit, însă. Deocamdată nu se se ştie dacă bărbatul a rămas blocat, a murit intoxicat sau i s-a făcut pur şi simplu rău.
Echipajul SMURD nu a mai avut ce să facă pentru bărbat. Poliţiştii fac verificări pentru ucidere din culpă.
Fermierul care a salvat brânza de Năsal
Dan Ţandea a salvat brânza de Năsal, care poate fi produsă doar în peştera de la Năsal şi numai cu ajutorul unor bacterii care trăiesc într-o anumită parte a peşterii.
În cadrul unui interviu realizat în urmă cu doi ani, fermierul Dan Țandea a povestit cum a reușit să reînvie și să readucă pe piață una dintre cele mai valoroase brânze românești: brânza de Năsal.
Astfel, laptele din fermele familiei Țandea din județul Cluj era comercializat către Cooperativa Someș Arieș, iar o fracție din producția de lapte colectată de Cooperativă era direcționată spre producătorul de lactate Unilact, care este membru al cooperativei și deține atât fermă proprie, cât și parte de procesare. O altă parte din laptele Cooperativei Someș Arieș ajungea la Friesland Campina și la Romfulda, iar o fracție era procesată tradițional chiar sub coordonarea lui Țandea.
„Noi, ca și cooperativă, suntem acționari în Fabrica de Brânzeturi Transilvania, societate al cărei administrator sunt eu. Acolo procesăm laptele și producem «Brânza de Năsal», pe care o realizăm ca marcă proprie pentru Napolact. Mai avem și marca noastră «Produs de Țaga», unde facem mai multe tipuri de brânzeturi: brânză fermentată cu pasta moale și pasta semi-tare”, spunea Țandrea la momentul interviului, potrivit foaiatransilvană.ro.