4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăEvenimentAmenzi de până la 2.900 de lei pentru şoferii agresivi în trafic

Amenzi de până la 2.900 de lei pentru şoferii agresivi în trafic

Ministerul Afacerilor Interne(MAI) încearcă să introducă în Codului Rurier termenul de conducere agresivă. Este vorba, printre altele, de flash-uri date şoferilor, slalomul printre mașini sau șicanele în trafic. Amenda pentru conducere agresivă este prevăzută de clasa a IV-a de sancţiuni (între 1.305 şi 2.900 de lei). Proiectul de modificare a Codului Rutier prevede amenzi mai mari pentru vitezomani, dar şi suspendarea permisului pe o perioadă de 180 de zile în anumite situaţii.

Proiectul pus în dezbatere publică de MAI prevede, în primul rând, sancționarea comportamentului agresiv al şoferilor. Prin comportament agresiv se înţelege întoarcerea maşinii prin folosirea frânei de mână, deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau conducerea motocicletei pe o roată.

Prin comportament agresiv se mai înţelege turarea intenționată şi repetată a motorului, pornirea de pe loc prin patinarea în gol a roților motoare sau intimidarea şoferilor prin circulația la o distanță foarte redusă înainte, în spate cât și în lateral. De asemenea, se propune sancţionarea folosirii repetate a semnalelor sonore și/sau lumioase pentru a obliga şoferul din față să să elibereze banda de circulație.
Aceste fapte vor fi pedepsite cu amenda prevăzută la clasa a IV-a de sancțiuni.

Amenzi mai mari pentru neacordarea de prioritate

MAI aduce modificări asupra abaterilor ce privesc neacordarea priorității. În prezent, acestea se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (de la 580 lei până la 725 lei), plus suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Proiectul prevede amenzi prevăzute de clasa a III-a de sancțiuni (de la 870 lei până la 1.160 lei) şi suspendare permisului pe o perioadă de 60 de zile pentru nacordarea de prioritate. Este vorba de neacordarea priorității de trecere vehiculelor şi pietonilor, dar şi de nerespectarea regulilor privind depășirea.

Permis suspendat pentru şoferii care circulă pe contrasens, pe autostradă

O altă modificare prevede sancționarea cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 1.305 lei până la 2.900 lei) și suspendarea permisului pentru 120 de zile în mai multe situații.

Aceste amenzi se vor aplica pentru depășirea cu mai mult de 70km/h a vitezei legale, dar şi pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată. Aceeaşi sancţiune se aplică şi şoferilor care întorc pe autostradă, care circulă în sens contrar sensului de circulație ori celor care intră pe celălalt sens de circulaţie prin zonele interzise.

Durata de suspendare a permisului ajunge la 180 de zile

Dacă până în prezent se dispunea suspendarea permisului pentru de 90 de zile în unele situaţii, după intrarea în vigoare a modificărilor prevăzute de acest proiect perioada de suspendare va ajunge la 180 de zile.

De exemplu, când titularul permisului de conducere a fost condamnat pentru punerea în circulație a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat se poate dispune suspendarea permisului pentru 180 de zile.

În ceea ce privește punctele de penalizare, acestea se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției. Dacă a fost depusă o plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției, curgerea termenului de anulare se suspendă de drept de la data înregistrării plângerii. Termenul se încheie la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care a fost respinsă plângerea contravențională sau a fost admisă în parte, menținând punctele de penalizare aplicate.

MAI organizează, pe 26 noiembrie, o dezbatere publică a proiectului pentru modificarea și completarea Codului Rutier. La această întâlnire, în sistem videoconferință, au fost invitați reprezentanți ai MAI și ai societății civile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS